Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Protesti v Ljubljani. Pripadniki specialnih enot. (foto: Nik Jevšnik / STA)
Protesti v Ljubljani. Pripadniki specialnih enot. | (foto: Nik Jevšnik / STA)

Tomšič o napadih na protestu: To ni bilo prvič

Slovenija | 06.11.2020, 12:27 Petra Stopar

V slovenski javnosti se vrstijo obsodbe četrtkovih nasilnih protestov v Ljubljani, v katerih je policija pridržala deset ljudi, med ranjenimi pa so tudi policisti in novinarji. In to »v časih, ko zdravstvo poka po šivih,« so opozorili Mladi zdravniki. Predsednik Združenja novinarjev in publicistov dr. Matevž Tomšič pričakuje zelo široko obsodbo protestov, »s strani celotne politične sfere kot tudi s strani medijev«.

V Sindikatu policistov Slovenije so zaskrbljeni »zaradi neodgovornega ravnanja zaradi neodgovornega ravnanja posameznikov, ki na protestih v Ljubljani izvajajo nasilje in se v teh težkih zdravstvenih okoliščinah ne zavedajo posledic svojega ravnanja«. »S tem ogrožajo tudi zdravje policistk in policistov. Vsa podpora policistom,« so zapisali na Twitterju.

V Združenju novinarjev in publicistov ostro obsojajo napade na novinarje, fotografe in snemalce na protestu. »Napadi, med katerimi je bil hudo poškodovan fotograf, fizično pa so bili napadeni tudi nekateri snemalci in novinarji, so še toliko bolj zaskrbljujoči, ker so bili nekateri izmed njih izvedeni načrtno, namerno in zahrbtno. Gre za strahopetne in najbolj zavržne napade na delo novinarjev in drugih zaposlenih v medijih v zadnjih nekaj zadnjih letih,« so zapisali.

Predsednik ZNP Matevž Tomšič pa je za Radio Ognjišče povedal, da se to ni zgodilo prvič: »Spomnimo se napada enega od petkovih protestnikov na snemalca televizije Nova24 TV, tokrat pa je to dobilo še neko bolj grobo, bolj nasilno obliko. Vemo, da so bili nekaterih novinarji in snemalci v teh napadih poškodovani. Tu gre očitno za neko skupino militantnih ekstremistov, katere cilj je ustvarjanje zmede in kaosa v slovenski družbi«.

Ob tem pričakuje zelo široko obsodbo tega početja, tako s strani celotne politične sfere kot s strani medijev. »Že od spomladi so se dogajali neprijavljeni protesti, ki so tudi kršili pravila, usmeritve glede varovanja javnega zdravja v času te epidemije, pa so bili deležni zelo odkrite in zelo nekritične podpore, tako s strani dela politike in kot mnogih dominantnih medijev. In ja, tudi to je, vsaj posredno, prispevalo k razmahu epidemije. Računam, da se bodo, ne le protestniki, ampak tudi politika in mediji, začeli obnašati bolj odgovorno,« je še dejal predsednik ZNP v izjavi za naš radio.

Včerajšnje nasilje in izgrede, pa tudi vsako neposredno in posredno spodbujanje k takšnim dejanjem, so odločno obsodili v Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. »Ko večina državljanov spoštuje ukrepe in tako varuje zdravje sebe in drugih, so takšni protesti skrajno brezobzirni in žaljivi do vseh, še posebej do zdravstvenega osebja in žrtev epidemije. V komisiji se zavzemamo za svobodo izražanja brez uporabe nasilja in na način, ki v danih razmerah upošteva navodila za omejitev epidemije. Državnim organom pri tem izrekamo priznanje in hvaležnost za njihovo učinkovito posredovanje ter jim izražamo podporo pri zagotavljanju zakonitosti, reda, varnosti in miru v državi,« so zapisali v komisiji.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...