Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Tenth Avenue North (foto: FB skupine)
Tenth Avenue North | (foto: FB skupine)

Z odrov krščanske glasbe se poslavlja Tenth Avenue North

Duhovnost | 08.11.2020, 11:08 Andrej Jerman

V tokratni oddaji Ritem srca smo se posvetili skupini iz ameriške Floride, ki se po 20 letih skupnega ustvarjanja poslavlja z odrov. Kaj jih čaka, še ne vedo. So pa v slovo vsem ljubiteljem njihove glasbe napovedali poslovilno turnejo Farewell Tour, prav tako pa so z izdajo Unplugged For The People, torej kompilacije njihovih največjih hitov v akustični, izštekani različici, postavili "piko na i" uspešni zgodbi zasedbe …

To je skupina Tenth Avenue North. Sestavljajo jo Mike Donehey – pevec in frontman zasedbe, kitarist Jeff Owen in basist Ruben Juarez. Po 20 letih skupne poti nazanjajo, da se kot skupina poslavljajo od ustvarjanja, v zahvalo pa vsem ljubiteljem njihove glasbe obljubljajo zadnjo koncertno turnejo z naslovom Farwell. Njihova najbolj priljubljena pesem Control, pripoveduje o izročanju naših usod, življenj, želja ... v roke Vsemogočnega, tistega, ki nas prvi in edini zares brezpogojno ljubi. Ne zaradi naših dosežkov in ne zaradi naših žrtev. Ampak, ker smo ustvarjeni iz njegove neskončne Ljubezni.

Tenth Avenue North – Control 

Prisluhnite preteklim oddajam Ritma srca tudi v našem avdio arhivu


Za skupino je 20 let ustvarjanja, 9 studijskih albumov, mnogo glasbenih in drugih projektov, kopica nagrad in prekrasna zgodba prijateljstva. V slovo so zapisali: "Še tako lepo slovo je grenko-sladko ... Zdaj, ko zaključujemo skupno zgodbo, je čas za nove poti, nove načrte, nove sanje ... in nove zgodbe" in dodajajo, da je bilo zadnjih 20 skupnih let "krasno, trdo in včasih tudi dihjemajoče potovanje". Na tej poti pa imajo občutek, da so videli prav vse ... "Boje, zmage, odpuščanje in milost. Ogromno milosti." Milost pa je lahko včasih tudi križ, ki nam je naložen in katerega teža nam pogled naredi dojemljiv za bistvene stvari. Tudi o tem pojejo Tenth Avenue North v pesmi Worn.

Tenth Avenue North – Worn


Pesem I Have This Hope govori o Upanju, ki ne umre, ampak vstane tretji dan, o nedelji, ki pride po Velikem petku. Ko se torej v preizkušnjah sprašujemo, kako je Bog lahko dopustil to in ono, se spomnimo, da je veličina Velikega petka v tem, da brez njega Velika noč ne bi bila mogoča.

Mike Donehey, pevec in frontman zasedbe, dodaja: "naše preizkušnje in križi so trenutki, ko nam Bog sporoča: spremembo potrebuješ ti in ne okoliščine." In v takih trenutkih naj bo z nami Božja obljuba o kateri lahko beremo tudi v 43 poglavju knjige preroka Izaije:

Nikar se ne boj, saj sem te odkupil,

poklical sem te po imenu: moj si!

Ko pojdeš čez vodo, bom s teboj,

ko čez reke, te ne poplavijo,

ko pojdeš skoz ogenj, ne zgoriš

in plamen te ne bo ožgal.

Saj sem jaz, GOSPOD, tvoj Bog,

Sveti Izraelov, tvoj rešitelj.” 


Bog nam torej ne obljublja, da ne bo treba čez globoko in deročo reko ... in prav tako ne obljubi, da ne bo treba skozi žgoč ogenj. Obljubi pa nam, da bo v preizkušnjah z nami.

Tenth Avenue North – I Have This Hope


Mike Donehey 
takole razloži, zakaj je album izšel prav v taki, akustični obliki: "Velikokrat sem kot mladi ustvarjalec slišal nasvet: daj ljudem, kar si želijo. Prav vsa pozornost, vsa ljubezen, ki ti jo občinstvo daje je darilo in to darilo jim vrneš tako, da jim daješ, kar si želijo ... Prav iz te želje je izšel album Unplugged For The People - The Acoustic Greatest Hits. V tem žanru, ki daje tako veliko težo besedilom pesmi, sem velikokrat slišal: želim si, da bi vse te pesmi bile bolj minimalistične, da bi lažje razumel kaj pevec poje ... In s to mislijo se po 20 letih poslavljamo z našimi pesmimi, ki so nas neštetokrat nagovorile na vedno nove in nove načine ... In upamo, da se bodo enako dotaknile tudi vas."

Tenth Avenue North - Greater Than My Regrets

Duhovnost, Ritem srca, Pozitiva
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...