Jože Bartolj
Andrej Jerman
Tone Gorjup
Pod pragom tveganja revščine živi vsak osmi prebivalec. (foto: Mateja Jordovič Potočnik)
Pod pragom tveganja revščine živi vsak osmi prebivalec. | (foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Starejše ženske v najslabšem položaju

17.10.2020, 12:30 Petra Stopar

V Sloveniji revščina najbolj ogroža starejše, zlasti ženske. Mnogim posameznikom in družinam, ki živijo v materialnem pomanjkanju, že 30 let pomaga Slovenska karitas.

Ob 17. oktobru, svetovnem dnevu boja proti revščini, so na Statističnem uradu RS poudarili, da je v Sloveniji mesečni prag za tveganje revščine za enočlansko gospodinjstvo lani znašal 703 evre. Letni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo pa je znašal 8.440 evrov. Nižji neto dohodek od tega je prejemalo 243.000 prebivalcev. Pod pragom tveganja revščine tako živi vsak osmi prebivalec.

Gibanje revščine je med različnimi socialnoekonomskimi skupinami oseb in gospodinjstev različno, ugotavljajo na uradu. Podatki o stopnjah tveganja revščine glede na spol in starost kažejo, da so bile v letu 2019 najbolj izpostavljene nevarnosti, da zaidejo v revščino, ženske, predvsem tiste, ki so bile starejše od 65 let. S starostjo se ta številka še viša.

Glede na tip gospodinjstva so bila v najslabšem položaju enočlanska, še posebno ženske. Med gospodinjstvi z vzdrževanimi otroki pa so bile v najslabšem položaju osebe v enostarševskih gospodinjstvih z vsaj enim vzdrževanim otrokom. Glede na status aktivnosti so bili po pričakovanjih v najslabšem položaju delovno neaktivni, med temi pa predvsem brezposelni.

Generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič je o prosilcih, ki se na to ustanovo obrnejo po humanitarno pomoč, povedal, da je tretjina dolgotrajno brezposelnih. Poleg njih je tudi velik delež zaposlenih, ki ima minimalno plačo. »Skupni imenovalec tistih, ki kljub plači ne morejo preživeti, pa je, da je zagotovo v gospodinjstvu še kdo od odraslih brezposeln, da živijo v podnajemniškem stanovanju, torej nimajo rešenega stanovanjskega problema.«

Ali pa so se za potrebe lastnega doma zadolžili, jih spremlja bolezen, zdravil za katero zavarovalnica ne krije, je naštel. Na Karitas vedno znova državo pozivajo, »da mora tisti, ki dela, s tem plačilom preživeti svojo družino ali sebe. Gotovo ima država še veliko, veliko dolžnosti, da poskrbi za večjo dostopnost stanovanj, predvsem za mlade«. Tisti, ki ima zaposlitev, pa da izpade iz vseh drugih oprostitev, ki jih prejmejo tisti z denarno socialno pomočjo, še meni Tomažič.

Pogovoru z njim boste lahko prisluhnili v oddaji Karitas, v nedeljo, 18. oktobra, ob 18.30.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Sociala

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovniki v času epidemije koronavirusa (photo: Rok Mihevc) Duhovniki v času epidemije koronavirusa (photo: Rok Mihevc)

Stanje obolelih slovenskih duhovnikov

Kot je že na sredini novinarski konferenci pojasnil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, bo Slovenska škofovska konferenca vsak petek objavila podatke o številu okuženih duhovnikov, številu ...

Župnija Kopanj  (photo: grosuplje.si) Župnija Kopanj  (photo: grosuplje.si)

Po vsakem hudem času je prišlo nekaj boljšega

Številne tegobe so v preteklosti že pestile človeštvo. O vseh niti ne vemo, marsikaj se je v toku zgodovine tudi za vedno izgubilo, ali pa dobilo drugačno razlago in potvorjen izraz. Zgodovina je ...

Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay) Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay)

Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?

Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim ...

O avtorju