Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Angel na nagorbniku (foto: Pixabay)
Angel na nagorbniku | (foto: Pixabay)

Kaj lahko jaz storim za moje drage pokojne?

02.11.2020, 11:07 Marjana Debevec s. Meta Potočnik

Obhajamo praznik Vseh vernih rajnih. Gre za naše prednike, ki se še očiščujejo v vicah. Kako smo z njimi povezani in kako jim lahko pomagamo?

Bog nam je dal tudi v življenju po smrti možnost očiščevanja, zorenja za nebesa. »Tistim, ki umrjejo v Božji milosti in v Božjem prijateljstvu, pa so nepopolno očiščeni, je sicer njihovo večno zveličanje zagotovljeno, vendar pa po smrti trpijo očiščevanje, da bi dosegli svetost, ki je potrebna za vstop v nebeško veselje,« je za naš radio pojasnil dr. Anton Štrukelj.

Duše v vicah si same ne morejo več pomagati, lahko pa jim pomagamo mi z molitvami, odpustki, dobrimi deli in žrtvami, poudarja župnik v Murski soboti Goran Kuhar. »Mnogo naših katoličanov ob petkih ne jé mesa. Tudi ta vzdržek ostaja tako v zraku, da nima zadaj namena; pač prišlo nam je v navado. Povabim vernike, da morda tudi ozavestijo ta petkov vzdržek. Predvsem v mesecu novembru darujem vzdržek, ali pa post, tudi kot dobro delo, ali pa kot mojo molitev za moje pokojne

Spomnimo, da je eno od dejanj ljubezni do naših rajnih tudi odpustek, ki ga je Cerkev letos razširila na ves mesec november. Poleg nas, ki smo del 'potujoče Cerkve', pa lahko za duše v vicah prosijo tudi zveličani v nebesih. Vse to namreč izražamo v apostolski veri, ko pravimo: »Verujem v občestvo svetnikov

Papež Frančišek bo ob današnjem prazniku Vseh vernih rajnih brez navzočnosti vernikov popoldne daroval sveto mašo na vatikanskem pokopališču. Zatem bo obiskal še grobove pokojnih papežev.

Rimski tek za naše rajne

Tradicionalna rimska tekma Vseh svetih, ki jo pripravljajo salezijanci, letos poteka s pomočjo sodobne tehnologije. Zbrana sredstva bodo namenili projektom, ki pomagajo mladoletnim zapornikom po vsem svetu. Predsednik Don Boskove ustanove za misijone Giampietro Pettenon, je o tem povedal: "Vsak lahko kadarkoli v času med 31. oktobrom in 3. novembrom preteče 10 km in v telefon vnese izbrano progo. Tako bomo tekli skupaj, četudi ločeni. Znane besede sv. Janeza Boska »biti dobri kristjani in pošteni državljani« so v tej pandemiji zares temeljnega pomena. Vsak od nas je poklican k svetosti v vsakdanjem življenju, in v tem trenutku je še bolj potrebna aktivna državljanska drža v spoštovanju in pozornosti do drugega, kajti zdravje je naša skupna dobrina."

Papež Frančišek je pri molitvi Angelovega češčenja pozdravil to pobudo, saj meni, da sta za rešitev stisk, povezanih z revščino in brezposelnostjo, potrebni velika solidarnost in ustvarjalnost.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...

O avtorju