Jože Bartolj
Miha Močnik
Helena Križnik
Angel na nagorbniku (foto: Pixabay)
Angel na nagorbniku | (foto: Pixabay)

Kaj lahko jaz storim za moje drage pokojne?

02.11.2020, 11:07 Marjana Debevec s. Meta Potočnik

Obhajamo praznik Vseh vernih rajnih. Gre za naše prednike, ki se še očiščujejo v vicah. Kako smo z njimi povezani in kako jim lahko pomagamo?

Bog nam je dal tudi v življenju po smrti možnost očiščevanja, zorenja za nebesa. »Tistim, ki umrjejo v Božji milosti in v Božjem prijateljstvu, pa so nepopolno očiščeni, je sicer njihovo večno zveličanje zagotovljeno, vendar pa po smrti trpijo očiščevanje, da bi dosegli svetost, ki je potrebna za vstop v nebeško veselje,« je za naš radio pojasnil dr. Anton Štrukelj.

Duše v vicah si same ne morejo več pomagati, lahko pa jim pomagamo mi z molitvami, odpustki, dobrimi deli in žrtvami, poudarja župnik v Murski soboti Goran Kuhar. »Mnogo naših katoličanov ob petkih ne jé mesa. Tudi ta vzdržek ostaja tako v zraku, da nima zadaj namena; pač prišlo nam je v navado. Povabim vernike, da morda tudi ozavestijo ta petkov vzdržek. Predvsem v mesecu novembru darujem vzdržek, ali pa post, tudi kot dobro delo, ali pa kot mojo molitev za moje pokojne

Spomnimo, da je eno od dejanj ljubezni do naših rajnih tudi odpustek, ki ga je Cerkev letos razširila na ves mesec november. Poleg nas, ki smo del 'potujoče Cerkve', pa lahko za duše v vicah prosijo tudi zveličani v nebesih. Vse to namreč izražamo v apostolski veri, ko pravimo: »Verujem v občestvo svetnikov

Papež Frančišek bo ob današnjem prazniku Vseh vernih rajnih brez navzočnosti vernikov popoldne daroval sveto mašo na vatikanskem pokopališču. Zatem bo obiskal še grobove pokojnih papežev.

Rimski tek za naše rajne

Tradicionalna rimska tekma Vseh svetih, ki jo pripravljajo salezijanci, letos poteka s pomočjo sodobne tehnologije. Zbrana sredstva bodo namenili projektom, ki pomagajo mladoletnim zapornikom po vsem svetu. Predsednik Don Boskove ustanove za misijone Giampietro Pettenon, je o tem povedal: "Vsak lahko kadarkoli v času med 31. oktobrom in 3. novembrom preteče 10 km in v telefon vnese izbrano progo. Tako bomo tekli skupaj, četudi ločeni. Znane besede sv. Janeza Boska »biti dobri kristjani in pošteni državljani« so v tej pandemiji zares temeljnega pomena. Vsak od nas je poklican k svetosti v vsakdanjem življenju, in v tem trenutku je še bolj potrebna aktivna državljanska drža v spoštovanju in pozornosti do drugega, kajti zdravje je naša skupna dobrina."

Papež Frančišek je pri molitvi Angelovega češčenja pozdravil to pobudo, saj meni, da sta za rešitev stisk, povezanih z revščino in brezposelnostjo, potrebni velika solidarnost in ustvarjalnost.

Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.

O avtorju