Slavi KoširSlavi Košir
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik
Kadar Sveti Duh vodi naša srca in razsvetljuje naš razum, je vse to poenoteno in dobi novo perspektivo. (foto: Pixabay)
Kadar Sveti Duh vodi naša srca in razsvetljuje naš razum, je vse to poenoteno in dobi novo perspektivo. | (foto: Pixabay)

Odpustki za naše rajne kar ves mesec november

| 01.11.2020, 08:24 Marjana Debevec

Zaradi trenutnih razmer je Vatikan popolni odpustek za verne rajne podaljšal na ves mesec november in le do 8. novembra, kot smo bili vajeni.

Apostolska penitencijarija je letos zaradi izredne situacije izdala odlok, da lahko verniki pridobimo popolni odpustek za naše rajne ves november. Običajno je to veljalo samo za prvih osem dni. »Popolni odpustek pomeni izraz naše ljubezni do naših rajnih, ko jim želimo pomagati v njihovem premagovanju časa v vicah. Vice pomenijo stanje, v katerem se človek še očiščuje vseh posledic greha, ki jih ni odpravil v svojem zemeljskem življenju, kajti s temi posledicami ali kaznimi za grehe se ne more popolnoma združiti z Bogom. In iz zaklada Cerkve, v katerem se nabirajo tisti viški, bi lahko rekli, svetih ljudi, ko več molijo in se več žrtvjujrjo, kot sami potrebujejo, Cerkev deli milosti tudi dragim rajnim,« je za naš radio pojasnil nadškof Marjan Turnšek.

In kateri so pogoji za prejem odpustka? »Obisk pokopališča, molitev za rajne, obisk župnijske cerkve z molitvijo za rajne, če je le možno v tem času tudi obhajanja zakramenta sprave, kar pokaže, da nismo navezani na greh,« je povedal nadškof Turnšek in nas takole povabil, naj našim rajnim omogočimo, da zapustijo vice in se še bolj povežejo z Bogom: »Zato le korajžno v tem mesecu uporabimo to priložnost.

Odlok Apostolske penitenciarije

Na Apostolsko penitenciarijo je prišlo veliko prošenj svetih pastirjev, ki so prosili, da bi se letos zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 spremenila pobožna dejanja za dosego popolnih odpustkov za duše v vicah po predpisih Priročnika za odpustke (conc. 29, §1). Zato Apostolska penitenciarija po posebnem pooblastilu njegove svetosti papeža Frančiška z veseljem odreja in odloča, naj letos v izogib zbiranjem tam, kjer bodo prepovedana:
a. popolni odpustek za vse, ki bodo obiskali pokopališče in molili za pokojne, čeprav samo v duhu, ki ga predpis določa samo za posamezne dneve od 1. do 8. novembra, se lahko prenese na druge dneve istega meseca vse do njegovega konca. Ti dnevi, ki jih posamezni verniki svobodno izberejo, so lahko med seboj tudi ločeni;
b. popolni odpustek 2. novembra, določen ob obhajanju spomina na vse verne rajne za tiste, ki pobožno obiščejo cerkev ali kapelo in tam zmolijo očenaš in veroizpoved, se lahko prenese ne samo na prejšnjo ali naslednjo nedeljo ali na dan Vseh svetih, ampak tudi na drug dan meseca novembra po svobodni izbiri posameznih vernikov.

Ostareli, bolni in vsi tisti, ki iz resnih razlogov ne morejo oditi od doma, na primer zaradi omejitev, ki jih za čas epidemije naloži pristojna oblast, da bi preprečila, zgrinjanje številnih vernikov na svete kraje, bodo lahko prejeli popolni odpustek, če se bodo le duhovno združili z vsemi drugimi verniki, če bodo popolnoma nenavezani na greh in bodo imeli namen, da bodo, takoj ko bo mogoče, izvršili ostale tri običajne pogoje (zakramentalna spoved, evharistično obhajilo in molitev po namenu svetega očeta), pred podobo Jezusa ali blažene Device Marije zmolili pobožne molitve za pokojne, na primer hvalnice ali večernice iz molitvenega bogoslužja za pokojne, rožni venec ali rožni venec Božjega usmiljenja, druge molitve za pokojne, ki so ljudem najbolj pri srcu, ali se bodo zadržali v meditativnem branju enega od evangeljskih odlomkov, ki jih ponuja bogoslužje za pokojne, ali bodo opravili delo usmiljenja, ko bodo Bogu darovali bolečine in nevšečnosti svojega življenja.

Za lažje doseganje Božje milosti po pastoralni skrbi ta penitenciarija zelo prosi, da se vsi duhovniki, ki imajo primerna dovoljenja, s posebno velikodušnostjo ponudijo za obhajanje zakramenta sprave in delijo obhajilo bolnikom.

Kar zadeva duhovne pogoje za poln prejem odpustka, spodbujamo, da si pomagate s pojasnili, ki so bila izdana v besedilu »O zakramentu sprave v sedanjem stanju pandemije«, ki ga je objavila ta Apostolska penitenciarija 19. marca 2020. Končno z namenom, da bi vse duše v vicah prejele pomoč prošnje vernikov, zlasti še Bogu všečno oltarno daritev (prim. Conc. Tr. Sess. XXV, decr. De Purgatorio), vse duhovnike močno vabimo, da na dan spomina vseh vernih rajnih trikrat darujejo sveto mašo po predpisu Apostolske konstitucije »Incruentum Altaris«, ki jo je izdal papež Benedikt XV., častitega spomina, 10. avgusta 1915.

Ta odlok velja za ves mesec november, ne glede na kakršne koli nasprotne določbe.

V Rimu, s sedeža Apostolske penitenciarije, 22. oktobra 2020, na god sv. Janeza Pavla II.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...