Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Molitev (foto: Pixabay)
Molitev | (foto: Pixabay)

Ko ne zmoremo moliti, Jezus moli za nas

Svet | 28.10.2020, 10:49 Marjana Debevec

Ko v sebi čutimo praznino in se ne čutimo vredni molitve, se obrnimo na Jezusa. On bo pred Očetom molil za nas, je pri današnji avdienci dejal papež Frančišek. Razlagal je odlomek Jezusovega krsta v reki Jordan.

Prvo Jezusovo dejanje v javnosti je bilo udeležba v molitvi ljudstva. Gre za krst, ki ga je opravljal Janez Krstnik v reki Jordan. Jezus moli z grešniki. Ne ostane na drugi strani reke, da bi pokazal na svojo drugačnost in razdaljo od neposlušnega ljudstva, ampak stopi v reko, je dejal papež. »Dobro si zapomnimo: Jezus ni grešnik, On je pravični. Toda želel se je spustiti do nas grešnikov. On moli z nami. Kadar molimo, On moli z nami. Nikoli ne molimo sami, ampak vedno z Jezusom

Ob reki Jordan so bili zbrani grešniki, ki so mislili, da jih Bog ne more ljubiti, tisti, ki si niso upali oditi do tempeljskih vrat, tisti, ki niso molili, ker se niso čutili vredni molitve. Jezus pa je prišel za vse, tudi zanje in je začel svoje delovanje prav s tem, da se je združil z njimi, je poudaril papež. Ko je molil, so se odprla nebesa in skozi to odprtino se je spustil Sveti Duh.

Tudi danes Jezus moli z nami in za nas. »Včasih si mislim: danes ne morem moliti, ne vem, kako naj molim, nisem vredna... V tistem trenutku recimo: Jezus, naj bo tvoja molitev moja molitev. Zaupajmo, da On moli za nas. On je v tistem trenutku pred Očetom, moli za nas, je naš posrednik, Očetu pokaže svoje rane. Ali zaupamo v to? Gre za nekaj velikega,« je dejal papež in dodal, da Jezus ni vstopil v reko Jordan zaradi sebe, ampak zaradi nas.

Svet, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.