Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Klepet (foto: Pixabay)
Klepet | (foto: Pixabay)

Imam čas za klepet, ne pa za tolažbo žalostnega?

| 25.10.2020, 12:33 Marjana Debevec

Papež Frančišek nas je pred današnjo opoldansko molitvijo povabil k dvema vrstama ljubezni, ki sta med seboj močno povezani. Gre za ljubezen do Boga in do naših bližnjih

Jezus je postavil dva temelja za vernike vseh časov, je poudaril sveti oče. Prvi nam sporoča, da se moralno in versko življenje ne more omejiti na neko prisiljeno poslušnost, ampak mora izhajati iz ljubezni. Drugi pa je ta, da mora biti ljubezen neločljivo usmerjena k Bogu in bližnjemu. Gre za novost Jezusovega oznanjevanja, ki nam razodeva, da se prava ljubezen do Boga ne more izraziti brez ljubezni do bližnjega, je poudaril papež. Obenem pa prava ljubezen do bližnjega vedno črpa iz ljubezni do Boga.

Kot vemo, se ljubezen do Boga izraža predvsem preko molitve, še posebej v obliki češčenja. Na slednje večkrat pozabljamo, je dejal papež, saj pogosto le prosimo, ali se zahvaljujemo. Ljubezen do bližnjega pa je po besedah svetega očeta dejanje bližine, poslušanja, podelitve, skrbi za drugega. »Nimamo časa, da bi tolažili žalostne, imamo pa čas za klepetanje

Jezus nas torej vabi, da se vedno vračamo k izvoru Ljubezni, ki je Bog sam, da našega življenja ne bi prevzeli maliki tega sveta. Naša pot spreobrnjenja in svetosti pa se vedno preverja skozi našo ljubezen do bližnjega. »Vse dokler bo obstajal en sam brat ali sestra, pred katerim bomo zaprli naše srce, bomo daleč od tega, da bi bili učenci, kakšne želi Jezus,« je bil odločen papež. Vendar nam Božje usmiljenje ne dovoli, da bi izgubili pogum, saj nas vsak dan znova vabi, da začnemo znova in živimo dosledno po evangeliju.

KMALU 13 NOVIH KARDINALOV

Papež je po molitvi za 28. novembra napovedal konzistorij, na katerem bo imenovanih 13 novih kardinalov, ki prihajajo z vsega sveta. Med njimi jih je 9 je mlajših od osemdeset let, torej bodočih možnih volivcev Petrovega naslednika. Poleg pričakovanih imen bo med novimi kardinali kustos samostana v Assisiju p. Mauro Gambetti. Med starejšimi od 80 let pa je med bolj znanimi papeški pridigar p. Raniero Cantalamessa.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.