Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup
Bevkovo pesem o Mariji žalostni je prebrala Helena (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Bevkovo pesem o Mariji žalostni je prebrala Helena | (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)

FOTO: So frankfurtski Slovenci zadnjič poromali v Marienthal?

Slovenci po svetu | 23.10.2020, 15:03 Matjaž Merljak

Rojaki iz Frankfurta so tudi letos, že 25-ič poromali k Mariji v Marienthal. To je bilo tudi zahvalno romanje, saj organizirano najbrž ne bodo več romali.

Posredujemo zapis slovenskega župnika v Frankfurtu Martina Retlja:

V juniju predvidenega Kresovanja-maše za domovino in prireditve ob njej zaradi korona virusa nismo mogli izpeljati. Že petindvajset let pa imamo v mesecu marcu postno romanje v Marienthal. V dogovoru z Uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu pa smo denarno podprto Kresovanje nadomestili s tem romanjem. Kar dvakrat pa smo ga morali prestaviti, najprej na mesec maj, nazadnje pa na 20. september. Letošnje romanje ob zelo lepem vremenu je bilo torej srebrno, saj smo petindvajsetič poromali v Marienthal pri Rüdesheimu. To je bilo tudi zahvalno romanje in svetišču smo pred začetkom sv. maše podarili zahvalno slovensko svečo s podobo Marije Pomagaj. Helena v narodni noši je v kratki utemeljitvi tega dejanja dejala:

»Spoštovani romarji, spoštovani skrbniki tega romarskega kraja v Marienthalu! Pred petindvajsetimi leti, na tiho nedeljo 2. aprila 1995 so člani Slovenske katoliške župnije Frankfurt kot župnija prvikrat poromali sem v Marienthal. Tudi takrat tako kot danes je bila najprej pobožnost v čast Žalostne Matere Božje, sledila je nedeljska maša, po maši pa še okrepčilo v romarski dvorani. In tako smo prihajali sem teh zadnjih 25 let. Letos pa je korona virus naše postno romanje prestavil v jesen. V bodoče verjetno kot skupnost ne bomo več poromali sem v to dolino v to Marijino svetišče, posamezniki pa bomo vsekakor kdaj pa kdaj prišli sem. V znamenje hvaležnosti za naših 25 romanj pa temu svetišču prinašamo spominsko svečo, okrašeno z našimi narodnimi znamenji in predvsem s podobo Marije Pomagaj z Brezij«.

Poleg tega kratkega nagovora smo pred izročitvijo sveče slišali dve pesmi. Pregljevo pesem Marija Brezjanska o romarjih je recitirala Lara, Bevkovo Marija Žalostna pa Helena.

Pred mašo pa smo imeli pri kapelicah Marije sedem žalosti pobožnost njej v čast, saj smo se zbrali le nekaj dni po njenem godu. Pobožnost je bila svetopisemsko obarvana, saj so vsa razmišljanja slonela na evangelijskih poročilih o Marijini žalosti in trpljenju. Po nedeljski maši smo se, kakor vsa leta doslej, zbrali v romarski dvorani k malici in seveda k medsebojnemu srečanju in pogovoru za mizo. Seveda nas je bilo letos precej manj kot običajno, deloma zaradi omejitev ob korona virusu, deloma pa tudi zaradi časa v septembru, ko so nekateri bili še odsotni zaradi bivanja v domovini. Slutili pa smo tudi, da je to bilo zaradi predvidene spremembe v župniji naše zadnje organizirano romanje v ta lep romarski kraj v vinogradniškem predelu ob veliki reki Rajni, v bližini samostana in groba cerkvene učiteljice sv. Hildegarde iz Bingena. Kot je bilo že povedano, letošnjega Kresovanja žal nismo mogli izpeljati, smo pa lahko denarno pomoč Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu v dogovoru z njim preusmerili v to naše jubilejno srečanje v Marienthal. Hvala za podporo! Najlepša hvala pa tudi vsem, ki so letos in v preteklih letih pripravljali in podpirali to naše srečevanje pri Mariji v mirni in tihi dolini Marienthala.

Župnik Martin je tokrat v Marienthelu maševal sam
Župnik Martin je tokrat v Marienthelu maševal sam © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

P. Bernold prižiga zahvalno svečo
P. Bernold prižiga zahvalno svečo © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

 Prinašanje zahvalne sveče v cerkev
Prinašanje zahvalne sveče v cerkev © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Sonce in sence so nas prekrivale v Marienthalu v gozdu nad cerkvijo
Sonce in sence so nas prekrivale v Marienthalu v gozdu nad cerkvijo © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Molitev pri eni od kapelic v Marienthalu
Molitev pri eni od kapelic v Marienthalu © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Slovenci po svetu
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

O avtorju