Petra StoparPetra Stopar
64. obletnica Našega doma (foto: Naš dom)
64. obletnica Našega doma | (foto: Naš dom)

VIDEO: Razširi roké, odpri srce, odkrij obzorja

Slovenci po svetu | 21.10.2020, 08:51 Matjaž Merljak

To je bilo geslo praznovanja 64. obletnice Našega doma San Justo v Buenos Airesu preteklo nedeljo, 11. oktobra 2020. Imeli so srečo, da je bila del praznovanja sveta maša, ki je bila prva po več kot pol leta, ki so jo smeli z verniki imeti v Slovenski hiši v središču argentinske prestolnice.

V virtualni proslavi so se spomnili različnih skupin oz. dejavnosti Našega doma. Videti je bilo, da je prav vsak pomemben za delovanje Doma.

Potem ko so oblasti v Buenos Airesu dovolile svete maše z občestvom, a ne več kot 20-imi ljudmi, je bila prav taka maša v cerkvi Marije Pomagaj prav ob praznovanju obletnice Našega doma. Seveda je bil omogočen neposredni prenos in tudi vse sodelovanje pri maši, prav tako rožni venec pred njo, razen petja je bilo preko spleta. K pozdravu v kulturnem programu so povabili predsednika krovne organizacije Zedinjene Slovenije Jureta Komarja in veleposlanika Alaina Berganta.

Pri sveti maši, ki jo je daroval Franci Cukjati, so se molili za rajne in žive rojake okraja ter prosili Boga, da bi v njih pomnožil ljubezen do slovenske zemlje in jezika, za darove medsebojnega spoštovanja in razumevanja.

Med sveto mašo, prvo v Slovenski hiši z verniki, prvo po karanteni
Med sveto mašo, prvo v Slovenski hiši z verniki, prvo po karanteni © Naš dom

Andrej Mehle, ki je predsednik Našega doma zadnja štiri leta, je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal, da so sintezo delovanja doma, tudi v sedanjih razmerah, strnili v geslo. Zamisel zanj in tudi za program je najbolj zaslužna Ivana Tekavec. Vse nakazuje na željo rojakov, da bi Dom živel naprej, da bi skupine nadaljevale z delom, saj je vse delo prostovoljno, iz ljubezni do bližnjega.

Predsednik Andrej Mehle
Predsednik Andrej Mehle © Naš dom


Ob koncu kulturnega programa so nanizana različna voščila. Tam je videti tudi veliko mladih. Ko sem predsednika Mehleta vprašal, kaj mu to pomeni, je v hipu odgovori: odgovornost. Povedal je še, da kljub pandemiji in karanteni niso opustili nobene obletnice ali proslave, vse pa je potekalo na daljavo. Tako poteka tudi učenje otrok, torej skrb za prihodnost Našega doma.

MPZ San Justo in Tebi, Slovenija
MPZ San Justo in Tebi, Slovenija © Naš dom

Mešani pevski zbor San Justo je pripravil posnetek pesmi Tebi, Slovenija. Pogovarjali smo se z zborovodkinjo Andrejko Selan Vobmergar.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju