Petra StoparPetra Stopar
Letalski promet si po epidemiji še ni opomogel (foto: Andrej Šinko)
Letalski promet si po epidemiji še ni opomogel | (foto: Andrej Šinko)

Zaradi slabšanja epidemiološke slike potovanja odsvetovana

Slovenija | 14.10.2020, 15:54 Andrej Šinko

Pristojni odsvetujejo vsa nenujna potovanja. Ta predstavljajo veliko tveganje za zdravje posameznika kot tudi nevarnost, da potnik obstane na neki destinaciji. Letalskih linij je manj kot pred pandemijo, termini javnega prevoza pa niso vedno zanesljivi.

Epidemiološka slika v večjem delu sveta se slabša, kar pa predstavlja tudi večje tveganje za potovanje. »Razmere za potovanje niso ugodne, človeka lahko spravijo v nevarno situacijo in ogrozijo njegovo življenje. Prav tako se pogoji potovanja zelo hitro spreminjajo, kar lahko koga preseneti in ga postavi v položaj, ko bi se težko varno vrnil,« je dejal vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter.

Ta je odsvetoval vsa nenujna potovanja, v primeru nujnosti poti pa priporočil spremljanje informacij podanih s strani oblasti in prevoznika oziroma organizatorja potovanja. Vse več držav, pa tudi posameznih območij znotraj njih, je rdeče obarvanih oziroma na seznamu nevarnih zaradi covida. »Če bi se tam kdo odločil preživljati počitnice bo naletel na razmere, ki niso najbolj prijetne in vsekakor ne omogočajo brezskrbnega uživanja. Zaradi tega je tudi naš nasvet, da se natančno podučimo o okoliščinah, ki veljajo na posameznem področju,« je opozoril Šter.

So možna potovanja v sosednje države med počitnicami?

V Sloveniji je tudi veliko delavcev migrantov, ki se za praznike in med počitnicami ponavadi vračajo v domovine. V dogovoru z delodajalci je tak obisk izvedljiv, ampak ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov. »Pri tem računamo, da bo vsak z odgovornostjo razumel, da z ohranjanjem lastnega zdravja ohranja zdravo tudi delovno okolje, možnost zaposlitve in možnost zaslužka.« Kljub temu pa je treba vsako pot v tujino po besedah Štera dobro premisliti.

Slovenija, Politika, Zdravstvo, Teme, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.