Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Alenka Prijatelj, predsednica ZSMŽ (foto: ZSMŽ)
Alenka Prijatelj, predsednica ZSMŽ | (foto: ZSMŽ)

Ostajajo blizu osamljenim, bolnim in starejšim

Slovenci po svetu | 14.10.2020, 11:47 Matjaž Merljak

Slovenske matere in žene v Argentini so se pred več kot pol stoletja združile v skrbi za člane skupnosti. Otrokom so želele posredovati slovenske običaje in vrednote, starejšim, bolnim in ostarelim pa pomagati v njihovih potrebah. Pandemija je zarezala v njihovo delovanje, a vrednotam ostajajo zveste.

Zveza slovenskih mater in žena (ZSMŽ) je nedavno praznovala 54. obletnico. Tokrat virtualno. Spomnile so se odbornic, ki so delovale v lokalnih odborih zveze in prisrčnih prizorov iz arhivskih prireditev, mi je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedala predsednica Alenka Prijatelj. Z njo sem se slišal prek WhatsApp-a, sicer pa je v pogovoru uporabljala sodobne pojme, kot so Wetransfer, Zoom ... In to gospa, ki se bliža osmemu življenjskemu križu.

Nekdaj so se članice dobile na sestankih in sejah, zdaj te potekajo virtualno. Obiski so prepovedani, dostopa z javnim prevozom ni, saj je Argentina že sedem mesecev 'zaprta'. Tudi domači ne morejo do bližnjih v bolnišnicah. To vse obdaja z žalostjo. A veriga dobrote se ni ustavila. Tudi dobrotniki še podpirajo zvezo in članice uporabijo vso iznajdljivost, da pomoč posredujejo potrebnim. V veliko oporo jim je dnevna slovenska maša na internetu.

Zveza želi še naprej otroke vzgajati v slovenskem duhu, vzgojiti mlade, da bodo vedeli, od kod prihajajo in zakaj živijo na tem delu sveta, jim vcepiti v srce, da so predniki zapustili domovino, da so si ohranili življenje in vero ter z njo povezane vrednote.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...

O avtorju