Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškofijska karitas Maribor v 30 letih pomagala več tisoč ljudem (foto: Pixabay)
Nadškofijska karitas Maribor v 30 letih pomagala več tisoč ljudem | (foto: Pixabay)

30 let dobrega za več tisoč ljudi

Slovenija | 12.10.2020, 17:52 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Nadškofijska karitas Maribor je v 30 letih svojega delovanja pomagala že več tisoč ljudem in glede na to, da je novi koronavirus še poglobil stiske, ne kaže, da jim bo kmalu zmanjkalo dela. Pomoč v obliki hrane, oblačil ali psihosocialne pomoči nudijo letno okoli 22.000 ljudem, je ob obletnici povedal predsednik Branko Maček. Za prehojeno pot in s prošnjo za naprej so se popoldne v mariborski stolnici zbrali pri zahvalni sveti maši. Slovesno somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki je tudi predsednik Slovenske karitas. V pridigi je spomnil, da so ljudje potrebni pomoči pogosto spregledani ter se navezal na današnji covid čas.

V 30 letih je Nadškofijska karitas Maribor skupno zbrala in razdelila za nekaj več kot 17 milijonov evrov pomoči, 790 ton oblačil, 6500 ton hrane in 400.000 kosov šolskih potrebščin. V 92 župnijskih karitas se letno vključuje okoli 1200 prostovoljcev, ki opravijo okoli 80.000 ur prostovoljnega dela.

»Poseben izziv za Karitas je sedaj čas koronavirusa, ki prinaša nove stiske po družinah, pa tudi stiske posameznikov, otrok, starejših, bolnih, invalidov in vse te stiske, ki so bile že prej, so se sedaj še poglobile. Izolacija, obvezno držanje razdalje, nošenje mask pa tudi nasprotujoče si informacije, vse to je med ljudmi zasejalo strah, nezaupanje in negotovost. Pokazalo se je, da ljudje poleg materialne pomoči potrebujejo pogovor, potrebujejo nasvete in tudi verodostojne informacije. Tukaj je Karitas v teh 30. letih pokazala, da zna prisluhniti človeku, da si zna vzeti čas zanj, da mu zna pomagati, da lahko doživi, da je sprejet in da doživi, da je obdan z ljubeznijo s tem pa tudi se zanj lahko rodi novo upanje,« je v pridigi povedal nadškof Cvikl.

Nadškofijska karitas Maribor je bila ustanovljena 12. oktobra 1990 kot ena prvih po nastanku Slovenske karitas

Prvo desetletje delovanja so poleg pomoči po poplavah leta 1990 in beguncem iz nekdanje Jugoslavije zaznamovale stiske večjega števila brezposelnih družin z otroki, posameznikov in starejših. Brezposelnost je bila ključen dejavnik vpliva na razmere v družbi tudi v drugem desetletju delovanja, tretje desetletje pa se je začelo z odpravljanjem posledic gospodarske krize leta 2008 in zdaj preraslo v stiske zaradi epidemiološke situacije. »Če smo v preteklem desetletju zaznavali socialno izključenost, nevidno revščino, je proti koncu tretjega desetletja prepoznati vse večje razslojevanje, nove oblike odvisnosti in nove stiske v odnosih. Stisko družin, posameznikov, otrok, starejših, bolnih in invalidov ter drugih skupin odrinjenih na rob je še poglobila epidemija novega koronavirusa v letu 2020,« je ob današnji predstavitvi dela izpostavil Maček.

Dela jim ne zmanjka. Že v prvih devetih mesecih letošnjega leta je v okviru njihove sprejemno informacijske in svetovalne pisarne prejelo pomoč 3882 različnih oseb. Gre za pomoč v hrani in higienskih potrebščinah, oblačilih, pomoč v obliki informiranja, svetovanja ali kako drugače. »Po obdobju epidemije opažamo, da je veliko rednih, novih ali prosilcev za pomoč, ki so se oglasili po dveh ali treh letih na Karitas, izpostavilo poleg materialne tudi močno psihosocialno stisko,« je navedel Maček in pozval javnost k pomoči in sodelovanju v akciji Covid-19, s katero zbirajo pomoč za družine v stiski.

Njihovo delo namreč večinoma sloni na prostovoljnih prispevkih. »30 let ni dolgo obdobje. A če pogledamo, kaj vse se je v tem obdobju zgodilo, na koliko izzivov je odgovorila Nadškofijska karitas Maribor, smo danes lahko najprej hvaležni, da je tako hitro, zrelo in odgovorno stopila v ta naš slovenski prostor,« ocenjuje mariborski nadškof in metropolit ter predsednik Slovenske karitas Alojzij Cvikl.

Delo na lokalni ravni je po besedah generalnega tajnika Slovenske karitas Petra Tomažiča zelo pomembno. »Samo tam so naši sodelavci resnično v stiku s potrebami ljudi v stiski, vidijo njihovo življenje od blizu in lažje ocenijo, kaj potrebujejo,« je dejal. Med drugim je izpostavil pomemben prispevek Nadškofijske karitas Maribor pri pomoči brezdomcem, delovanje njene Ljudske kuhinje in najnovejši program aktivacije ranljivih skupin preko prostovoljstva, ki v veliki meri poteka preko projekta Donirana hrana. Omenjena organizacija ima v Mariboru tudi ambulanto za osebe brez zdravstvenega zavarovanja, v Mozirju in Žalcu pa izvaja program materinskega doma.

Slovenija, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...