Petra StoparPetra Stopar
Finančno poslovanje (foto: Pixabay)
Finančno poslovanje | (foto: Pixabay)

Svetovni fond za revne z denarjem od orožja?

Svet | 09.10.2020, 11:08 Marjana Debevec

Vatikanske finance in njihovo transparentnost v teh dneh preiskujejo strokovnjaki odbora Sveta Evrope. Gre za reden pregled ukrepov skupine Moneyval proti pranju denarja in financiranju terorizma. Papež je na srečanju z njimi opozoril na nujnost transparentnega financiranja, ki bo v službi človeka, še posebej najšibkejšega.

Treba se je upreti malikovanju denarja, ki mora služiti in ne vladati, je na srečanju s strokovnjaki odbora Moneyval dejal papež Frančišek. Večkrat se namreč zgodi, da denar prevlada nad človekom.
»Včasih v želji po kopičenju bogastva ne posvečamo pozornosti njegovemu izvoru, bolj ali manj zakonitim dejavnostim, ki so ga ustvarile. Tako se zgodi, da si ob dotiku denarja umažemo roke s krvjo naših bratov. Ali pa se lahko zgodi, da so finančna sredstva namenjena sejanju groze, utrjevanju prevlade najmočnejših in tistih, ki brez vesti žrtvujejo življenje svojega brata, da bi uveljavili svojo moč

Papež je spomnil, da je Sveti sedež v zadnjem času znova sprejel nekatere ukrepe na področju transparentnosti upravljanja z denarjem, da bi preprečili pranje denarja in financiranje terorizma. Ponovil pa je tudi svoj predlog, da bi ustanovili svetovni fond za pomoč revnim, v katerega bi se stekal denar, namenjen vojaški industriji.

Obisk sovpada tudi z odstopom kardinala Angela Becciuja z mesta prefekta kongregacije za svetnike. V zadnjih dneh na dan prihajajo nove podrobnosti preusmerjanja denarja, ki je bil namenjen za dobrodelne dejavnosti. Kardinal Becciu še vedno zatrjuje, da je nedolžen, v kar bo poskušal prepričati tudi sodnike. Papeževa zahteva po njegovem odstopu pa le potrjuje Frančiškove besede strokovnjakom Moneyvala, da si prizadeva za povsem čiste finančne posle.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija, Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.