Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Številni domači oskrbovalci so nepogrešljivi v sistemu skrbi za onemogle in starejše (foto: PixaBay)
Številni domači oskrbovalci so nepogrešljivi v sistemu skrbi za onemogle in starejše | (foto: PixaBay)

Prvi Evropski dan neformalnih oskrbovalcev

| 06.10.2020, 14:37 Nataša Ličen

Kar 80 odstotkov dolgotrajne oskrbe za starejše in kronične bolnike v Evropi nudijo neformalni oskrbovalci, večinoma svojci, prijatelji ali sosedje. Na Inštitutu Antona Trstenjaka ocenjujejo, da se pri nas v vlogi oskrbovalca znajde vsak deseti Slovenec.

Za svoje delo niso plačani, a kljub temu bistveno prispevajo k zagotavljanju zdravstvenih in socialnih storitev. Brez njihovih prizadevanj bi se sistem oskrbe sesul. V zahvalo je nastala pesem, poslušajte jo.

Smo neformalni oskrbovalci. Brez nas ne gre. A potrebujemo pomoč.

Izbruh pandemije Covid-19 je težave neformalnih oskrbovalcev še zaostril. Tisoči prebivalcev Slovenije in milijoni po vsej EU so v zadnjih mesecih postali neplačani oskrbovalci svojih bližnjih, pomoči potrebnih.
Skrajni čas je, da prepoznamo velikanski prispevek neformalnih oskrbovalcev v družbi in jim pomagamo. Zato evropska krovna organizacija za neformalne oskrbovalce Eurocarers in njene članice 6. oktober razglaša za evropski dan neformalnih oskrbovalcev. Prinaša preprosto, a močno sporočilo: Smo neformalni oskrbovalci. Brez nas ne gre. A potrebujemo pomoč.

Inštitut Antona Trstenjaka, ki je član združenja Eurocares, je za obeleženje tega dneva, skupaj s Slovenskim združenjem neformalnih oskrbovalcev, organiziral dogodke za člane in akcijo za večanje osveščenosti. Akcijo lahko spremljate preko Facebook strani Družinski oskrbovalci, če potrebujete nasvet glede oskrbovanja vaših bližnjih, pa lahko pokličete na svetovalni telefon, št. 064 299 599, ki obratuje vsak dan v tednu med 9 in 15h.

Plakat pomembnega sporočila
Plakat pomembnega sporočila © institut.antona.trstenjaka


Ob 1. evropskem dnevu družinskih in drugih neformalnih oskrbovalcev je Inštitut Antona Trstenjaka skupaj z Danijelom Bogatajem in Mašo Budič pripravil pesem Zate skrbim. Z njo se zahvaljujejo vsem, ki doma skrbite za svoje bolne, onemogle in invalidne svojce, prijatelje, znance!

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.