Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec (foto: Nebojsa Tejic/STA)
Predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec | (foto: Nebojsa Tejic/STA)

Aleksandra Pivec odstopila s položaja kmetijske ministrice, zapustila bo tudi DeSUS

| 05.10.2020, 18:08 Andrej Šinko Slovenska tiskovna agencija

Aleksandra Pivec je med današnjo sejo državnega zbora, na kateri so poslanci razpravljali o njeni razrešitvi, odstopila z mesta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kot je dejala, kot ministrica nepreklicno odstopa, ker ne želi, da ji z glasovanjem sodi politika, ki ne sprejema posameznikov, ki delajo v korist ljudi. Hkrati je dejala, da izstopa iz stranke DeSUS. Premier Janez Janša je medtem o njenem odstopu že obvestil državni zbor.

Pivčeva, kot je dejala, želi s svojim odstopom olajšati odločitev tistim poslancem, ki znajo ceniti rezultate njenega dela in so se znašli pred zahtevno odločitvijo, ko bi se morali zaradi političnih preračunavanj odločiti drugače, kot jim narekuje vest. »Ker vas na očeh javnosti ne želim postaviti v položaj, ko morate spregledati dobro delo in se odločiti drugače zaradi političnega dogovora, sem sprejela odločitev, da podam svojo nepreklicno odstopno izjavo z mesta ministrice,« je dejala.

Po njenih besedah odstopa tudi, ker ne želi, da ji z glasovanjem sodi politika, »ki ne sprejema posameznikov, ki si prizadevajo delati v dobro ljudi in ne političnih elit ali posameznikov«.
Svoje delo je ocenila kot dobro, hkrati pa je kot dobro ocenila tudi delo vlade, v kateri je bila ministrica: »To je bilo moje delo v tretji vladi in mirno lahko povem, da je bilo delo te vlade najbolj uspešno in učinkovito, kar dokazujejo tudi naši doseženi rezultati.«

Iz DeSUS pa Pivčeva, kot je dejala, izstopa, ker poslanski skupini stranke ni bil zadosti njen odstop z mesta predsednice stranke in je iskala nadalje možnosti za njeno »odstranitev iz političnega prostora z današnjim predlogom za razrešitev, kljub temu da smo v vladi uspešno izpolnjevali koalicijske zaveze«.

Še vedno se, kot je dejala, v stranki ukvarjajo tudi s tem, da bi ji onemogočili kandidirati za predsednico na prihodnjem kongresu DeSUS, kljub temu, da za njeno kandidaturo »še vedno obstaja podpora terena in kljub temu, da so z dosedanjimi dejanji že pripeljali do tega, da so številni odbori in posamezniki že pripravili svoje odstopne izjave iz stranke, kar vodi do njenega popolnega razpada«.

»Zdaj se išče tudi možnosti, za mojo izključitev iz DeSUS. Ta trud vam želim dragi poslanci prihraniti in vam sama izročam svojo izstopno izjavo iz DeSUS z današnjim dnem,« je dejala.
S svojim odstopom je Pivčeva želela prehiteti državni zbor, da bi glasoval o predlogu predsednika vlade za njeno razrešitev, ki so mu sicer v današnji predstavitvi stališč poslanskih skupin napovedale podporo vse stranke v državnem zboru, razen SNS.

Sejo so na predlog poslanca NSi Jožefa Horvata prekinili, a le do 18. ure, v tem času pa je premier Janez Janša obvestil državni zbor o prejetem nepreklicnem odstopu Pivčeve. Za to bi po poslovniku imel sedem dni časa, vendar je pohitel in tako zaključil razpravo. Zdaj ima sicer deset dni časa, da sporočil, kdo bo vodil resor.

V DeSUS so že povedali, da na mesto novega kmetijskega ministra predlagajo dosedanjega državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu Jožeta Podgorška.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...