Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar
Relikviarij sv. Frančiška Asiškega na Brezjah (foto: Romarski urad Brezje)
Relikviarij sv. Frančiška Asiškega na Brezjah | (foto: Romarski urad Brezje)

Na Brezjah praznovanje Frančiškove nedelje ovekovečili z blagoslovom relikviarija sv. Frančiška Asiškega

04.10.2020, 13:36 Alen Salihović

Na Brezjah so danes poleg rožnovenske obhajali tudi Frančiškovo nedeljo, saj je prav danes njegov god. Slovesno somaševanje je vodil provincial frančiškanov p. Marjan Čuden, ki je ob tej priložnosti blagoslovil nov relikviarij svetega Frančiška Asiškega.

V Marijinem narodnem svetišču so relikviarij sv. Frančiška Asiškega dobili v času praznovanja 800 letnice častitljivih jubilejev, ki so povezani s sv. Frančiškom in redom manjših bratov. Med drugim srečanje s sultanom, postavitvijo prvih jaslic v Grecciu, prejema Kristusovih ran na gori La Verna in smrti svetega Frančiška na goli zemlji pri Porciunkuli – 800-letnico tega dogodka bomo obhajali čez šest let.

P. Marjan Čuden je v pridigi povezal Marijo in današnjega godovnjaka. Dejal je: »On je Božjo Mater častil nad vse in jo je želel posnemati. Tako tudi v svetem Frančišku vidimo mehkobo Boga, vidimo milino, ker je z dobroto in nežnostjo prihajal k bratom in sestram in v svojem času je s svojo srčnostjo ogreval cerkev, ker je postajala vedno bolj hladna.«

Nato je dejal, da bodo relikvije svetega Frančiška v baziliki cerkvi omogočale, da bodo romarji lahko na Brezjah doživeli Assisi. »Mesto, kjer je živel in kjer je bil pokopan. Kdorkoli je kdaj romal v mesto Assisi ve, da je to mesto mladosti duhovne svežine.«

Pridigi je sledila predstavitev relikviarija, ki ga je izdelal Christoph Steidl Porenta. Gre za izjemnega zlatarja in srebrokovača v Sloveniji, ki izdeluje unikatni nakit, oblikuje kelihe, posode in skulpture. Njegovi izdelki so iz platine, zlata, srebra, bakra in dragih kamnov.

Relikviarij svetega Frančiška Asiškega je izredno umetniško delo, sestavljeno iz predstavitve prizorov svetnikovega življenja. Prepoznati je mogoče Frančiškovo odpoved viteškemu življenju, vrnitev svojih oblačil očetu, ustanovitev reda manjših bratov, kako pridiga ljudem, dogodek pred sultanom, ne gre na relikviariju brez postavitve prvih jaslic in tudi prejema Kristusovih ran. »Frančiškova relikvija je vdelana v deblo in tako je na koncu spet združeno z naravo. Srčno upam, da boste skozi relikviarij bolj spoznali njegovo življenje in bodo njegove misli živele še naprej,« je povedal umetnik.

S češčenjem relikvij verniki na zunaj pokažemo, kaj čuti naše srce in kako si prizadevamo, da bi živeli krščansko. A če ni notranje priprave, so lahko simbolične kretnje le simbolične narave.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Duhovnost

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je imenoval za celjskega škofa dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...

O avtorju