Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Influencer je lahko vsak in tvoji sledilci so lahko različni ... (foto: Rok Mihevc)
Influencer je lahko vsak in tvoji sledilci so lahko različni ... | (foto: Rok Mihevc)

Moji influencerji: babi, gospod iz delavnice, covid-19 in Bog

Naš pogled | 06.10.2020, 14:35 Rok Mihevc

Lepo pozdravljeni. Sem Rok Mihevc in to je moj prvi Naš pogled. Oz. moj pogled. Če ste me že kdaj videli, potem veste, da nosim očala. Že od osnovne šole naprej, stanje dioptrije pa je že od takrat približno enako.

Sem kratkoviden, to pomeni, da ne vidim na daleč. Vem, tudi mene je to izrazoslovje vedno spravljalo v zadrego. Če bi karikiral, ne vidim v prihodnost. A s pomočjo očal, ki rešujejo marsikatero zagato, pa vsaj malce lahko pogledam vnaprej. Npr. kateri prometni znak me opominja na nevarnost na cesti, ali kateri človek se mi približuje – vsaj toliko da vem, ali je moški ali ženska, ali je samo pes, pa da vidim besedilo pesmi pri maši v klopi, da ne brundam kar tja v tri dni. No, kakorkoli, očala so res tak priročen pripomoček, ki pomagajo uravnavati napako vida oz. dioptrijo.

Pa sem se vprašal, kdo pa sicer uravnava mojo življenjsko dioptrijo. Kdo ali kaj so moja življenjska očala? Kdo usmerja moj oz. naš pogled? Ste se tudi vi kdaj vprašali, ali je vaš pogled res vaš pogled ali je to naš, njegov, njihov, pogled. Kako ste prišli do vašega lastnega pogleda, do vašega lastnega mnenja, do vaših odločitev, do vaših lastnih dejanj? Kdo vam napoveduje prihodnost, kdo vas opozarja na življenjske nevarnosti? So to vaši domači, prijatelji, mediji, je je to vlada, župnik, policist, sosed, dimnikar, mogoče so to influencerji oz. medijski vplivneži, o katerih se zadnje čase preliva toliko črnila.

Lahko ste posebno inovativni, lahko nekaj posebnega ustvarjate, imate posebno mišljenje, posebno karizmo ali pa ste samo posebno lepi in čim bolj goli...

Saj veste, kdo so influencerji, kajne? Ta izraz so v slovenščino prevedli kot vplivneži. Za ta naziv uradno potrebujete več kot 10.000 sledilcev na družbenih omrežjih, ne potrebujete pa nobene šole in izobrazbe. No, da dosežete tako veliko število ljudi, morate že biti nekaj posebnega. Lahko ste posebno inovativni, lahko nekaj posebnega ustvarjate, imate posebno mišljenje, posebno karizmo ali pa ste samo posebno lepi in čim bolj goli... Na kratko, ljudje vplivnežu verjamejo in zaupajo, ker si je s svojo posebnostjo ali izrednostjo ali iskrenostjo pridobil težo njegovih mislih in dejanj. To pa terja posebno odgovornost.

Verjetno tudi vi ne bi pokvarjenega avta peljali na popravilo k veterinarju?

Pravzaprav ne gre za prav nič novega. Influencerji, vplivneži, so samo novodobni izraz za življenjska očala. Ampak pomembno je, da smo lahko vplivneži vsi, da smo lahko očala za drugega, četudi nimamo po več tisočev ljudi, ki nas spremljajo dnevno ali celo vsako uro. Za malčka so prvi influencerji starši in njegove igrače, za otroke so to risani in pravljični junaki, vzgojitelji, za mladostnike in pubertetnike so to lahko že pevci, igralci, športniki, slavni tiktokerji, youtuberji, sošolci, pa tudi, upam, da je tako, učitelji, ravnatelji, kateheti, trenerji, prijatelji. Za študente so vplivneži žurerski kolegi, fitneserji, pa tudi, upam, da je tako, profesorji, asistenti, avtorji strokovnih literatur, prijatelji z duhovnih vaj. Za starše in odrasle so vplivneži sodelavci, šefi in nadrejeni, odgovorni uredniki, prijatelji, politiki, mediji, javne osebnosti, strokovnjaki za vzgojo, pa tudi, upam, da je tako, življenjske oddaje na Radiu Ognjišče, Za življenje, kateheze, Globine, in druge, lahko rečem, vplivne oddaje. Za stare starše in starejše so influencerji njihovi vnuki, sosede na jutranji kavici, poštarji, župniki, somolilci v cerkvi, vlada, zdravniki in medicinske sestre... Za duhovnike so vplivneži svetniki, je papež Frančišek, so škofje in nadškofje, so bolni in onemogli, starši veroučencev, mladina, in pa, seveda, Bog. No, za slednjega, upam, da je vplivnež nas vseh. Da vpliva in deluje na naše misli, besede in predvsem dejanja, ter vodi naše poti.

 

Navsezadnje pa je moj in verjetno ne le moj vplivnež tudi covid-19. Ker me je zaradi socialne distance in odpovedjo družabnih dogodkov opomnil, kako pomembno je imeti sočloveka ob sebi, kakšna opora smo drug drugemu in kakšno odgovornost ima vsak drug do drugega.

Pa naj se še enkrat vprašam, kdo pa uravnava mojo življenjsko dioptrijo, kaj so moja življenjska očala, komu sledim in kdo je moj influencer, vplivnež? Ja, imam Facebook, imam Instagram, Snapchat, Tiktok in ja, spremljam in sledim kar nekaj ljudem, pač tako, za širši pogled na družbo. Pa vendar, so moji življenjski vplivneži čisto preprosti ljudje, imajo pa zelo pomembno mesto in težo v mojih mislih, besedah in dejanjih. To je moja stara mama, babi, ki je prava borka in ve, kaj je življenje. To je gospod iz delavnice, ki ve, kaj je prigaran denar, plačuje davke in družini omogoči tudi nadstandard. To je mlada upokojenka, ki je vso poklicno življenje posvetila podjetju in je pravi navdih, kako stkati iskrene odnose.

To je duhovnik, ki s svojo preprostostjo skuša evangelizirati oddaljene in tiste, ki Boga še ne poznajo. To je družina z ogromno kmetijo, ki gara od jutra do noči in še čez, pa kljub garaškemu delu in žuljavimi rokami ostaja dobrovoljna in povezana. To je moja sofotografinja na porokah, na katero se lahko zanesem, ki me povleče iz zagate, vedno drži besedo, je zgled organiziranosti in predanosti. Moje influencerke so tri mlade sosedice, ki so prišle »južneje od Kolpe«, pa so s svojo vztrajnostjo pravi vzor pri vključevanju v družbo in učenju slovenskega jezika. To je moj prijatelj, ki je nedavno Bogu obljubil večno zvestobo in je dokaz, kako človek obrača, Boga pa obrne. To so moji sodelavci, ki mi povedo, kaj delam narobe in ob katerih rastem. Moji influencerji ste tudi vi, poslušalci in prijatelji Radia Ognjišče, s katerimi se srečujemo na dogodkih ali pa slišimo po telefonu, spletno družimo na Facebooku. Zvesti ste nam in po svojih močeh podpirate naše delo. To je poslanec, ki pooseblja stavek »ko beseda meso postane« in gre med ljudi, pomaga obirati hmelj, meša malto za gradnjo planinske koče, organizira dobrodelno zbiranje denarja za potrebne pomoči...

To so navdušeni sodelavčevi otroci, ki v naših zajčkih, muckih, kurah in kravicah ne vidijo koristi in kapitala, ampak družbo in prijateljčke. To je glasbenik, ki se trudi in ustvarja avtorsko glasbo ter z besedili pesmi spodbuja k pozitivnejšemu pogledu na svet. Moji vplivneži so moji prijatelji, ki vedno priskočijo na pomoč, ko je treba pobrati krompir, obtrgati fižol, pospraviti seno ali pa samo sprazniti zalogo piva. Saj veste, da ga ne bi po nepotrebnem vrgli stran. To je Jelko Kacin, ki s svojo mirnostjo odgovarja na številna novinarska vprašanja in stoično prenaša vse negativne komentarje o teorijah zarote. To so strokovnjaki, ki vso poklicno kariero posvečajo svoji stroki in področju in jim zaupam. Verjetno tudi vi ne bi pokvarjenega avta peljali na popravilo k veterinarju? Navsezadnje pa je moj in verjetno ne le moj vplivnež tudi covid-19. Ker me je zaradi socialne distance in odpovedjo družabnih dogodkov opomnil, kako pomembno je imeti sočloveka ob sebi, kakšna opora smo drug drugemu in kakšno odgovornost ima vsak drug do drugega.

Ne pozabite redno čistiti življenjska očala. Da bo pogled čist in oster.

No tako, tale »mala šola« o »influenserstvu« je pokazala, da je vplivnež prav vsak. Vsak dan, v odnosih, na delovnem mestu, šoli, v cerkvi, na sprehodu, pri frizerju, v trgovini. In vsi smo odgovorni, kako bomo vplivali drug na drugega ter kako bomo drug drugemu življenjska očala. Pa ne pozabite jih redno čistiti. Da bo pogled čist in oster.

Naš pogled
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...