Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Sanje nimajo meja (foto: Pixabay)
Sanje nimajo meja | (foto: Pixabay)

Kako sanjajo slepi?

Oddaje | 17.09.2020, 12:02 Rok Mihevc

Ste se kdaj vprašali kako sanjajo slepi? To vprašanje je maturantka Lea Figelj zastavila 19 slepim in slabovidnim. Kaj je ugotovila, smo lahko slišali v oddaji Luč v temi, ki jo pripravlja Sonja Pungertnik.

Tema za naslov maturitetne seminarske naloge je prišla tudi s strani Lejine mame, ki je zaposlena na Društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica. V raziskavi je govorila s 14 slepimi in 5 slabovidnimi, ki so bili pripravljeni sodelovati pri tem. Nekakšne znanstvene dokaze zaradi majhnega vzorca ni mogla potegniti, je pa vseeno iz naloge ugotovila nekaj zanimivih stvari.

Najbolj pomembno se ji zdi dejstvo, da slepi in slabovidni sanjajo in da ne smemo reči, da ker nimajo vidne izkušnje, takšne kot mi, ki normalno vidimo, da ne sanjajo. »Večina se v sanjah sploh ne zaveda svoje slepote oz. slabovidnosti. Omeniti velja tudi, da so pomembne meje. To, da slepi od rojstva žal te možnosti nimajo. Torej če oslepijo do drugega leta starosti, nimajo zmožnosti obnavljati spominov, ker njihovi možgani niso bili dovolj razviti. Pri tistih, ki so oslepeli kasneje, je videti velik preskok tega, kako sanjajo. Večinoma sanjajo spomine iz otroštva, veliko jih je omenjalo tudi meglene obraze.« Zakaj slepe osebe večkrat doživljajo nočne more, v posnetku oddaje, podrobneje o raziskavi pa tukaj.

Oddaja je prinesla tudi pogovor z Anico Nastran, 101 leto staro oskrbovanko Centra slepih, slabovidnih in starejših, ter pogled na začetek šolskega leta v Centru za izobraževanje slepih. Prisluhnite posnetku oddaje Luč v temi!

Oddaja je na sporedu vsako drugo nedeljo v mesecu, ob 19. uri.

Oddaje, Pozitiva
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...