Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Srečanje v Slovenj Gradcu (foto: Ksenja Hočevar)
Srečanje v Slovenj Gradcu | (foto: Ksenja Hočevar)

Ni lahko, a prav v ta svet smo poslani!

Cerkev na Slovenskem | 28.09.2020, 10:56 Marjana Debevec

Konec tedna je v Cerkvi na Slovenskem minil v znamenju svetniških osebnosti: v Kopru so dobili novega zavetnika sv. Hieronima, obhajali smo Slomškovo nedeljo, na Rakovniku pa so se spomnili Božjega služabnika Andreja Majcna. Živost naše Cerkve sta izrazila še dva dogodka: v Stični se je zbralo 150 voditeljev zakonskih skupin iz Družine in življenja, v Slovenj Gradcu pa so pripravili tradicionalno »radživimovanje« in medse povabili nuncija.

Po dobrem letu in pol, odkar deluje v Sloveniji, se je nuncij prvič srečal z neko župnijsko skupnostjo.  "Katoličani večkrat živimo dvojno življenje. Želimo biti sprejeti v družbi in zato zapremo oči in naše krščanstvo pospravimo v žep. Res je, da nimamo vsi poklica k mučeništvu, vsi pa smo poklicani, k oznanjevanju in pričevanju," je dejal nuncij v pogovoru z verniki.

Ob sklepu nagovora med mašo pa je zatrdil: »Slovenija potrebuje svetnike. Slovenija ne potrebuje zaspanih kristjanov. Slovenija potrebuje kristjane, ki gredo ven iz samih sebe. Potrebuje kristjane, ki so ponosni na to, da so kristjani. Gre za ponos, ki ni grešen, ampak je zelo zdrav,« je v Slovenj Gradcu še dejal nuncij. Vera ni naša zasebna last, je zatrdil in jih povabil, naj tudi zunaj varnih domov gradijo krščansko občestvo.

»Število duhovnikov upada, vse manj deklet se odloča za redovništvo, da ne govorim o zakonih, ki jih sploh več ne sklepajo: leta in leta živijo skupaj in če kdo ne zamenja vsaj sedem partnerjev, kot Samarijanka, sploh ni več normalen. To je naše sedanje življenje. In prav sem nas je postavil Gospod in od nas želi, da tukaj pričujemo Zanj«, je med drugim dejal in zatrdil, da Slovenija potrebuje svetnikov in potrebuje Jezusa.

Nuncij v pogovoru z verniki
Nuncij v pogovoru z verniki © Ksenja Hočevar

Vero bodo poglobile domače cerkve!

Tega se zelo dobro zavedajo v društvu Družina in življenje, saj številnim zakoncem po vsej Sloveniji omogočajo, da se vključijo in rastejo v kar 240 zakonskih skupinah. Tudi nje je obiskal nuncij Speich, ko se je v soboto v Stični srečalo 150 voditeljev teh skupin. Z jasno besedo je poudaril pomen laikov v slovenski Cerkvi. »Speich pravi, da se bo vera v slovenski Cerkvi poglabljala le, če bodo žive domače Cerkve. Povabil nas je, naj s svojim življenjem pričujemo o Jezusu,« je povedala Marjeta Bec.

Srečanje so sklenili z akademijo, na kateri so se zahvalili Vilmi in Daniju Siter, da sta pred 20. leti stopila na pot dela s slovenskimi zakonci in družinami ter nanjo povabila še številne druge pare.

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...