Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Koncertni cikel SiBRASS 2020 (foto: Društvo SiBRASS)
Koncertni cikel SiBRASS 2020 | (foto: Društvo SiBRASS)

SiBRASS z novim ciklom koncertov nad epidemijo

Slovenija | 25.09.2020, 14:47 Alen Salihović

Društvo SiBRASS tudi v negotovem letu 2020 nadaljuje in nadgrajuje cikel koncertov, v katerem predstavlja najrazličnejša glasbena dela in zasedbe s poudarkom na trobilih. Prvemu bo mogoče prisluhniti že to nedeljo, 27. septembra 2020, ob 11. uri v Slovenski filharmoniji v Dvorani Slavka Osterca, je za Kulturne utrinke na Radiu Ognjišče dejal umetniški vodja koncertnega cikla in predsednik omenjenega društva Franc Kosem.

Kosem je vesel, da so lahko v društvu s podporo občine Ljubljana in ostalih podpornikov zasnovali štiriletni programski okvir koncertnega cikla. »Vsak koncert posamezne sezone bo izpostavil določeno izvajalsko zasedbo, kot so trobilni kvinteti, manjše in raznolike komorne zasedbe, ki vključujejo vsaj en trobilni instrument, večji trobilni ansambli, dueti trobilnega instrumenta in klavirja ter komorne zasedbe mlajših generacij trobilcev. Za izbor predstavnikov mlajše generacije smo zastavili in izpeljali razpis, v katerem je sodelovala obsežna strokovna komisija v sestavi odličnih pedagogov z vseh slovenskih institucij na srednji in univerzitetni stopnji glasbenega izobraževanja. Člani komisije so bili: Boštjan Lipovšek, Jure Gradišnik, Matjaž Jevšnikar, Andrej Karba, Nejc Merc, Boris Dvoršak, Dejan Podbregar, Jure Krajnc, Damir Tkavc, Miran Šumečnik, Mirko Orlač in Rok Vilhar. Veseli nas številčno obetaven odziv mladih in pa predvsem to, da so bile vse prijave umetniško izredno prepričljive, zaradi česar je bilo delo komisije izredno naporno,« ocenjuje Kosem.

Tokrat se bodo prestavili hornist Sebastijan Buda v duetu s pianistom Urbanom Staničem ter kvartet rogov FourCor, ki ga poleg Bude sestavljajo še Blaž Ogrič, Petar Kšenek in Gašper Okorn. Na preostalih koncertih bodo nastopili že omenjena evfonist Nejc Merc v duetu s pianistom Davorinom Morijem ter hornist Andrej Žust, ki bo tokrat nastopil v triu z orkestrskima kolegoma, trobentačem Gabórjem Tarkövijem in pozavnistom Jesperjem Buskom Sørensenom, ter izjemno obetaven sestav diplomantov ljubljanske Akademije za glasbo – Trobilni kvintet Schaka.

»Koncertni cikel SiBRASS v letošnjem letu obsega štiri komorne koncerte, medtem ko smo program za večji trobilni ansambel zaradi vsem znanih epidemioloških razmer raje prestavili na poznejši čas,« poudarja Kosem.

Vstop na koncerte je prost. Zaradi omejenega števila obiskovalcev je priporočljiva predhodna rezervacija brezplačnih vstopnic preko elektronske pošte na drustvo.sibrass@gmail.comali po telefonu na 041 209 561. Brezplačne vstopnice je mogoče prevzeti na recepciji Slovenske filharmonije.

Slovenija, Kultura
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...