Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Zbrani zagovorniki in sodniki (foto: Sebastijan Valentan)
Zbrani zagovorniki in sodniki | (foto: Sebastijan Valentan)

Cerkveni zagovorniki in sodniki na strokovnem posvetu

Slovenija | 25.09.2020, 10:37 Rok Mihevc

Inštitut za kanonskopravne vede Teološke fakultete in Nadškofija Maribor sta pripravili strokovni posvet za zagovornike in metropolitanske cerkvene sodnike.

Zbrane je uvodoma pozdravil predsednik mariborskega cerkvenega sodišča dr. Stanislav Slatinek, nato pa jih je nagovoril mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, ki je prvi sodnik v nadškofiji. Vsem se je zahvalil za delo in sodelovanje ter jih spodbudil, da še naprej zvesto sledijo navodilom Svetega sedeža in Slovenski škofovski konferenci.

Sledili sta dve predavanji. Mag. Sebastijan Valentan, odvetnik in zastopnik v cerkvenih kazenskih postopkih in sodnik pri Metropolitanskem cerkvenem sodišču v Mariboru, je zbranim predstavil »Vademecum« oz. vodilo glede postopkov v obravnavanju primerov spolne zlorabe mladoletnih, ki ga je letos izdala Kongregacija za nauk vere. Omenjeno vodilo je po njegovih besedah koristen pripomoček vsem tistim, ki obravnavajo primere spolnih zlorab v kazenskih sodnih ali upravnih postopkih, pa tudi že v predhodnem preiskovanju.

Strokovni posvet
Strokovni posvet
Dr. Stanislav Slatinek, predsednik Metropolitanskega cerkvenega sodišča Maribor in profesor kanonskega prava na Teološki fakulteti, je v svojem predavanju spregovoril o zagovornikih v kazenskih postopkih. V skladu s kanonskim pravom mora obtoženec v kazenski zadevi (tako v upravnem kot sodnem postopku) vedno imeti odvetnika, ki ga postavi sam ali mu ga da sodnik. ZCP določa, da lahko službo odvetnika vrši vernik, klerik ali laik, ki je polnoleten, na dobrem glasu, doktor kanonskega prava ali drugače resnično izveden. Potrjen mora biti od krajevnega škofa.

Sledila je razprava z vsemi navzočimi. Lidija Pratnemer, dolgoletna sodnica, je poudarila pomembnost, da zagovornik pomaga stranki in sodišču priti do resnice. Iz svoje prakse je delila misel, da so v postopkih pred državnimi sodišči redki primeri, ko bi osumljenec sam priznal krivdo. Da se pride do materialne resnice, je velikokrat v pomoč navzkrižno soočenje.

Odvetnik mag. Ronnie Christopher Horvat je spregovorili o pomembnosti prave terminologije. V javnosti se večkrat pojavljajo napačne kvalifikacije. O žrtvi govorimo takrat, ko je krivda storilcu dokazana, v teku samega postopka ugotavljanja krivde pa nastopata prijavitelj in osumljenec.

Navzoči so se zavzeli tudi za to, da bi se vzpostavil dialog s civilno pobudo Dovolj.je, saj se oboji zavzemajo za enako stvar – ugotavljanje resnice.

Sebastijan Valentan

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.