Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Svetniki v Vatikanu (foto: Cathopic)
Svetniki v Vatikanu | (foto: Cathopic)

Odstopil kardinal Becciu. Razlog finančna afera?

Svet | 25.09.2020, 10:11 Marjana Debevec

Tiskovni urad Svetega sedeža je sporočil, da nekdanji tretji mož v Vatikanu in prefekt kongregacije za svetnike kardinal Angelo Becciu odstopa s tega mesta in se odpoveduje pravicam, ki jih je pridobil s kardinalskim nazivom, med drugim tudi glasovanju v konklavu.

Trenutno najbolj verjetna razlaga omenjene papeževe poteze je t.i. afera Londonska palača. Gre za nepremičnino, ki jo je vatikansko državno tajništvo kupilo za približno 160 milijonov evrov v letih, v katerih je bil Becciu namestnik državnega tajnika.

Preiskava še poteka, do zdaj pa je moralo odstopiti petih vatikanskih uradnikov, med njimi tudi osebni tajnik Becciuja. Mediji pišejo, da naj bi sardinski kardinal denar Petrovega novčiča preusmerjal v druge sklade.

Papež Frančišek je Giovannija Angela Becciuja leta 2018 imenoval za prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov in mu podelil kardinalski naziv. Pred tem je bil Becciu kot namestnik vatikaskega državnega tajnika sedem let pristojen za osrednja personalna in finančna vprašanja v cerkvenem vodstvu. 72-letni cerkveni dostojanstvenik, ki prihaja s Sardinije, je veljal za enega najvplivnejših mož v Vatikanu in je bil med najtesnejšimi sodelavci svetega očeta.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...