Mateja F. Novljan
Aleš Karba
Meta Potočnik
Zastava ZDA (foto: Pixabay)
Zastava ZDA | (foto: Pixabay)

Bo Trump uspel z imenovanjem nove vrhovne sodnice?

22.09.2020, 14:50 Andrej Šinko

Predsedniške volitve v Združenih državah Amerike so vse bližje, predvolilni boj pa zaznamuje nova tema. Imenovanje vrhovne sodnice, ki naj bi nadomestila 87-letno Ruth Bader Ginsburg, ki je umrla pretekli konec tedna. Aktualni predsednik Donald Trump želi imenovanje izvesti čim prej, demokrati pa zahtevajo, da počaka na nov mandat.

Združene države so soočene z novimi nasilnimi protesti politične levice zaradi Trumpove napovedi, da bo imenovanje nove vrhovne sodnice predlagal do konca tedna. Demokrati zahtevajo, da počaka na rezultate volitev, ki bodo 3. novembra, kandidata za izpraznjeno sodniško mesto pa da predlaga zmagovalec.

Republikanci so se pri tem ujeli v zanko, saj so leta 2016 zagovarjali stališče, da imenovanje novega sodnika v volilnem letu ni možno. »Obama je predlagal Merricka Garlanda, vendar se je nominacija izjalovila, saj senat v letu volitev tega ni spravil na dnevni red. Takrat je vodja republikanske večine v senatu pa McConnell sprejel tako stališče, zdaj pa zagovarja drugačno, čeprav je časa bistveno manj kot ga je bilo takrat, vidi možnost za imenovanje vrhovnega sodnika,« je dejal vrhovni sodnik Jan Zobec.

Republikanci so stališče spremenili na osnovi tega, da imajo v rokah predsedniški položaj in 100 članski senat. V slednjem imajo republikanci 53 glasov, demokrati pa 47, vendar pa vsi republikanci ne podpirajo imenovanja novega sodnika oziroma sodnice. »Letos se zamenja 38 sedežev in 25 republikanskih senatorjev je na reelekciji in so zdaj v težkem položaju. Ko bi se morali udeleževati sej, zaslišanj, bi želeli v svojih državah imeti kampanjo, tako da je to zelo težko izvedljivo,« je pojasnil Zobec.

Vrhovno sodišče v ZDA sicer sestavlja 9 sodnikov. Ob pokojni sodnici jih ostaja 8, od teh so jih 5 predlagali republikanci, tri pa demokrati. Če Trump uspe s svojim predlogom, bo to bistveno povečalo moč republikancev na vrhovnem sodišču, saj bi bilo razmerje 6 proti 3.

Kot verjetna kandidatka se omenja Barbara Lagoa, hči kubanskih priseljencev, ki naj bi Trumpu prinesla dodatne glasove latinsko-ameriških volivcev, še bolj verjetna pa je možnost, da bo predsednik predlagal Amy Barrett, ki je mama več otrok in med drugim odločna nasprotnica pravice do splava.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...