Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zastava ZDA (foto: Pixabay)
Zastava ZDA | (foto: Pixabay)

Bo Trump uspel z imenovanjem nove vrhovne sodnice?

Svet | 22.09.2020, 14:50 Andrej Šinko

Predsedniške volitve v Združenih državah Amerike so vse bližje, predvolilni boj pa zaznamuje nova tema. Imenovanje vrhovne sodnice, ki naj bi nadomestila 87-letno Ruth Bader Ginsburg, ki je umrla pretekli konec tedna. Aktualni predsednik Donald Trump želi imenovanje izvesti čim prej, demokrati pa zahtevajo, da počaka na nov mandat.

Združene države so soočene z novimi nasilnimi protesti politične levice zaradi Trumpove napovedi, da bo imenovanje nove vrhovne sodnice predlagal do konca tedna. Demokrati zahtevajo, da počaka na rezultate volitev, ki bodo 3. novembra, kandidata za izpraznjeno sodniško mesto pa da predlaga zmagovalec.

Republikanci so se pri tem ujeli v zanko, saj so leta 2016 zagovarjali stališče, da imenovanje novega sodnika v volilnem letu ni možno. »Obama je predlagal Merricka Garlanda, vendar se je nominacija izjalovila, saj senat v letu volitev tega ni spravil na dnevni red. Takrat je vodja republikanske večine v senatu pa McConnell sprejel tako stališče, zdaj pa zagovarja drugačno, čeprav je časa bistveno manj kot ga je bilo takrat, vidi možnost za imenovanje vrhovnega sodnika,« je dejal vrhovni sodnik Jan Zobec.

Republikanci so stališče spremenili na osnovi tega, da imajo v rokah predsedniški položaj in 100 članski senat. V slednjem imajo republikanci 53 glasov, demokrati pa 47, vendar pa vsi republikanci ne podpirajo imenovanja novega sodnika oziroma sodnice. »Letos se zamenja 38 sedežev in 25 republikanskih senatorjev je na reelekciji in so zdaj v težkem položaju. Ko bi se morali udeleževati sej, zaslišanj, bi želeli v svojih državah imeti kampanjo, tako da je to zelo težko izvedljivo,« je pojasnil Zobec.

Vrhovno sodišče v ZDA sicer sestavlja 9 sodnikov. Ob pokojni sodnici jih ostaja 8, od teh so jih 5 predlagali republikanci, tri pa demokrati. Če Trump uspe s svojim predlogom, bo to bistveno povečalo moč republikancev na vrhovnem sodišču, saj bi bilo razmerje 6 proti 3.

Kot verjetna kandidatka se omenja Barbara Lagoa, hči kubanskih priseljencev, ki naj bi Trumpu prinesla dodatne glasove latinsko-ameriških volivcev, še bolj verjetna pa je možnost, da bo predsednik predlagal Amy Barrett, ki je mama več otrok in med drugim odločna nasprotnica pravice do splava.

Svet, Politika, Teme, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...