Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
vojaški vikar Matej Jakopič (foto: AEF)
vojaški vikar Matej Jakopič | (foto: AEF)

Marija Pomagaj, varuj korake naših vojakov

| 20.09.2020, 15:45 Tanja Dominko Andreja Eržen Firšt

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojska vsako leto ob dnevu vojaškega vikariata priromajo k Mariji Pomagaj na Brezje. Letos je bilo še prav posebej slovesno, saj Vojaški vikariat praznuje 20-letnico ustanovitve. Preko 70 vojakov in vojakinj je na Brezje priromalo peš, v ranem jutru so krenili izpred vojašnice v Kranju. Peš romanja se je udeležil tudi minister RS za obrambo Matej Tonin s soprogo.

Slovesno sveto mašo je ob 10. uri na trgu pred baziliko Marije Pomagaj daroval vojaški vikar, g. Matej Jakopič. Ob njem so somaševali: dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike, namestnik vojaškega vikarja, g. Milan Pregelj, p. Vito Muhič ter g. Matjaž Muršič Klenar, vojaška kaplana, g. Igor Jereb, policijski vikar, prisotna sta bila tudi predstavnika Evangeličanske cerkve, ga. Violeta V. Mesarič Jazbinšek, namestnica vikarja ter g. Aleksander Erniša, vojaški kaplan.

Med udeleženci so bili vojaški kaplani in pastoralni sodelavci
Med udeleženci so bili vojaški kaplani in pastoralni sodelavci © AEF

V uvodu v sveto mašo je rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič, na kratko predstavil pomen Vojaškega vikariata: "Naloga Vojaškega vikariata je, da zagotavlja duhovno oskrbo za pripadnike Slovenske vojske in njihovih družinskih članov tako doma kot tudi na mednarodnih operacijah in misijah; da organizira duhovna, kulturna in verska srečanja ter romanja." Pozdravil je vse prisotne romarje, pripadnike Slovenske vojske in prav posebej Ministra RS za obrambo, mag. Mateja Tonina, soprogo Marjeto ter mag. Bojana Pograjca, državnega sekretarja za vojaške, obrambne in zunanje zadeve v Kabinetu predsednika vlade RS. "Naj bo Marija Pomagaj, ki je Kraljica Slovencev, naša velika priprošnjica pri svojem Sinu Jezusu in danes naj posluša klice naših src. K tebi, Marija Pomagaj, prihajamo z zaupno prošnjo, da nas ne zapustiš v stiskah, ki nas tarejo. Naj bo Marija Pomagaj še naprej pomoč v življenju in v nevarnostih obramba."

Vojaški vikar Matej Jakopič se je v pridigi spomnil svetoletnega romanja vojakov v Rim leta 2000, ko je Janez Pavel II dejal: 'Vi vojaki ste tisti, ki prvi čutite razkrojevalne sile sveta.' In nadaljeval: »Hvala vam za vaše plemenito poslanstvo. Pomagate na različnih področjih. Hvala tudi nekdanjim pripadnikom vojaškega vikariata, hvala družinam za podporo in razumevanje za darovanje domovini.«

Nekaj udeležencev, med njimi obrambni minister Matej Tonin je peš poromalo na Brezje
Nekaj udeležencev, med njimi obrambni minister Matej Tonin je peš poromalo na Brezje © AEF

V nadaljevanju je vojaški vikar ponovno izpostavil zgodbo, zakaj vojaki vsako leto romajo k Mariji Pomagaj. Na veliki šmaren 2012 je poveljnik kronal podobo v Afganistanu. Čez en teden je na bazo priletel projektil, ki ni nič uničil, nikomur se ni nič zgodilo, čeprav bi tehnično lahko bila baza uničena. Zvečer so se vojaki zbrali in imeli mašo v zahvalo. Zbrali so se verni in neverni. "Vojak, ki ni nikoli hodil v cerkev je rekel, če ne bi pred tednom dni kronali sliko Marije Pomagaj, ne bi bili več živi. Marija, varuj naše korake, da bomo varno prišli na naše naloge in nekoč tudi v Božje kraljestvo."

Maša je zaradi ukrepov potekala na prostem
Maša je zaradi ukrepov potekala na prostem © AEF

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...