Jože Bartolj
Marko Zupan
Meta Potočnik
Pariz danes v slovenskih barvah in poln navijačev (foto: pixabay)
Pariz danes v slovenskih barvah in poln navijačev | (foto: pixabay)

Tadej in Primož, bravoooo!

20.09.2020, 15:32 Tanja Dominko STA

Francoska prestolnica je danes odeta v slovensko trobojnico. Tadej Pogačar bo namreč v večernih urah po zaključku treh tednov gladiatorskega boja po cestah Francije stopil na najvišjo stopničko dirke po Franciji. Enaindvajsetletni mladenič s Klanca pri Komendi je včeraj v izjemnem slogu z veliko razliko premagal vso konkurenco in si za mnoge, tudi zanj, nenadejano prikolesaril rumeno majico najboljšega v skupni razvrstitvi pred rojakom Primožem Rogličem.


PogaStar

"Mislim, da sanjam. Ne vem, kaj naj rečem. Neverjetno," je v prvi izjavi po včerajšnjem kronometru dejal 21-letni Tadej Pogačar s Klanca pri Komendi. Priznani tuji mediji mu že od včeraj namenjajo hvalospeve, njegovo vožnjo na kronometru opisujejo kot zgodovinski preobrat, skupno zmago pa primerjajo z nekaterimi največjimi dosežki v 117-letni zgodovini Toura. Francoski športni časnik L'Equipe mu je v nedeljski objavi na naslovnici nadel vzdevek "PogaStar".

Zmagovalec Tadej Pogačar
Zmagovalec Tadej Pogačar © Kolesarska zveza Slovenije

Darilo za rojstni dan
Dan pred dvaindvajsetim rojstnim dnevom bo po današnji odpeljani slovesni etapi do osrčja Pariza v dolžini 122 km Pogačar tako postal drugi najmlajši zmagovalec Toura v zgodovini in najmlajši v tem stoletju. Čeprav so mu že prej vsi priznavali izjemen talent, pa so le redki mislili, da bo ta tako hitro pripeljal do tako odmevnih dosežkov. To je bilo čutiti tudi v novinarskem središču, kjer je razplet povzročil tišino v veliki dvorani, v zraku pa je obviselo vprašanje - kaj se je ravnokar zgodilo? Vse je bilo namreč že pripravljeno za zmago njegovega rojaka Primoža Rogliča, ki je suvereno vodil 11 dni in bil po 3326 prepeljanih kilometrih trdno v sedlu vodilnega. Skoraj minuto prednosti bi po vseh kriterijih moralo zadostovati, a je 30-letni zmagovalec lanske dirke po Španiji doživel dvojno slab dan - sam etape ni odpeljal najboljše, njegov največji konkurent pa je naravnost letel.

Razočarani Roglič
Roglič je na koncu okusil bolečino poraza, pa čeprav je na največji dirki na svetu osvojil izjemno drugo mesto. In njegove besede: "Zagotovo sem razočaran nad rezultatom in nad sabo. Dal sem 110 odstotkov, vse, kar sem lahko, ampak Tadej je bil močnejši in je zasluženo osvojil zmago," je dejal za RTV Slovenija 30-letni Kisovčan. Za Pogačarjem je zaostal minuto in 56 sekund, potem ko je predzadnjo etapo Toura začel z lepo prednostjo 57 sekund.

»Pomembne so mi majhne stvari«
Vrnimo se k Pogačarju, ki kljub zmagi ostaja skromen. Ko so ga tuji novinarji vprašali za kratko biografijo, jim je po sobotni zmagi odvrnil: "Sem mladenič iz Komende. Imam dve sestri in brata. Ne vem, kaj naj povem - rad uživam v življenju. Pomembne so mi majhne stvari. Ta oder je vsekakor prevelik zame."

V Parizu številni navijači
Njegova zmaga v Franciji se bo z zlatimi črkami zapisala kot največji dosežek slovenskega kolesarstva. Številni Slovenci so v zadnjih urah prispeli v glavno mesto Francije, med njimi tudi skupina skoraj 400 navijačev na dveh čarterskih poletih. Na prizorišču bosta tudi predsednik Borut Pahor in zunanji minister Anže Logar.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...