Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Uporaba zaščitnih mask spet obvezna; zaščitne maske, maska (foto: Pixabay)
Uporaba zaščitnih mask spet obvezna; zaščitne maske, maska | (foto: Pixabay)

Spet več kot 100 primerov

Teme | 20.09.2020, 12:57 Tanja Dominko

Včeraj so v Sloveniji potrdili 111 novih okužb s koronavirusom, en bolnik je umrl. Ob dejstvu, da je bilo opravljenih manj kot 2 tisoč 300 testov, je številka novih primerov razmeroma visoka. V bolnišnicah se zdravi 66 bolnikov, 13 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Aktivno okuženih imamo tako 1255 ljudi.

Tudi včeraj je bilo največ novih primerov odkritih v Ljubljani - 28. V Pivki, kjer imajo v zadnjem času večji izbruh okužbe, je bilo na novo potrjenih 12 okužb, v Mariboru in Ilirski Bistrici po devet in sedem v Postojni. Tri nove okužbe so potrdili tudi v občini Log - Dragomer, v ostalih pa dve ali eno. Šest okužb so našteli med oskrbovanci v domovih za starejše, eno pri zaposlenem v domu in tri med zaposlenimi v zdravstvu.

Dan prej

V petek so potrdili 113 novih okužb, in sicer v 54 občinah. Največ, in sicer 30, so jih potrdili v Ljubljani, sledil je Maribor s potrjenimi osmimi okužbami. Po tri okužbe so potrdili še v občinah Domžale, Ilirska Bistrica, Slovenske Konjice in Log - Dragomer. V ostalih občinah so potrdili po dve ali eno okužbo.

Ukrepi se zaostrujejo

Vlada je sprejela odlok o nošenju mask v vseh zaprtih prostorih in o omejitvi obratovanja gostinskih lokalov, ki stopi v veljavo jutri. Lokali bodo lahko odprti do 22.30. Na vprašanje, ali vlada razmišlja tudi o dodatnem omejevanju zbiranja na prostem, je vladni govorec Jelko Kacin odgovoril, da je odlok pripravljen, uveljavitev je odvisna od razmer.

Šole in vrtci

Sprememba bo jutri začela veljati tudi v šolah. Ministrstvo za izobraževanje je določilo, da bodo morali masko nositi otroci od vključno 7. razreda osnovne šole naprej, če pri izobraževalni dejavnosti ne bo možno zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje. Vzgojiteljem predšolskih otrok in pomočnikom vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki maske ne bo treba nositi. V primeru zagotavljanja vsaj dveh metrov razdalje pa maske ne bo treba nositi niti učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šole. Prav tako so med izjemami osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Gibanje na prostem

Po novem je obvezna tudi uporaba maske na prostem, če ni mogoče zagotoviti razdalje. Vladni govorec Jelko Kacin je na primeru živalskega vrta ilustriral, da bodo družinski člani ob obisku verjetno nekaj časa lahko brez maske, ko bodo ločeni od drugih obiskovalcev, če se bodo pa zadrževali ob prostoru z živalmi, kjer je gneča, pa bodo ne glede na starost uporabili masko. Enako po njegovih navedbah velja tudi za druge površine, kot so obljudene poti v naravi, denimo na Rožniku ali Šmarni gori, parkirišča nakupovalnih središč in središča mest.

Teme, Novice
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...