Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Uporaba zaščitnih mask spet obvezna; zaščitne maske, maska (foto: Pixabay)
Uporaba zaščitnih mask spet obvezna; zaščitne maske, maska | (foto: Pixabay)

Spet več kot 100 primerov

Teme | 20.09.2020, 12:57 Tanja Dominko

Včeraj so v Sloveniji potrdili 111 novih okužb s koronavirusom, en bolnik je umrl. Ob dejstvu, da je bilo opravljenih manj kot 2 tisoč 300 testov, je številka novih primerov razmeroma visoka. V bolnišnicah se zdravi 66 bolnikov, 13 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Aktivno okuženih imamo tako 1255 ljudi.

Tudi včeraj je bilo največ novih primerov odkritih v Ljubljani - 28. V Pivki, kjer imajo v zadnjem času večji izbruh okužbe, je bilo na novo potrjenih 12 okužb, v Mariboru in Ilirski Bistrici po devet in sedem v Postojni. Tri nove okužbe so potrdili tudi v občini Log - Dragomer, v ostalih pa dve ali eno. Šest okužb so našteli med oskrbovanci v domovih za starejše, eno pri zaposlenem v domu in tri med zaposlenimi v zdravstvu.

Dan prej

V petek so potrdili 113 novih okužb, in sicer v 54 občinah. Največ, in sicer 30, so jih potrdili v Ljubljani, sledil je Maribor s potrjenimi osmimi okužbami. Po tri okužbe so potrdili še v občinah Domžale, Ilirska Bistrica, Slovenske Konjice in Log - Dragomer. V ostalih občinah so potrdili po dve ali eno okužbo.

Ukrepi se zaostrujejo

Vlada je sprejela odlok o nošenju mask v vseh zaprtih prostorih in o omejitvi obratovanja gostinskih lokalov, ki stopi v veljavo jutri. Lokali bodo lahko odprti do 22.30. Na vprašanje, ali vlada razmišlja tudi o dodatnem omejevanju zbiranja na prostem, je vladni govorec Jelko Kacin odgovoril, da je odlok pripravljen, uveljavitev je odvisna od razmer.

Šole in vrtci

Sprememba bo jutri začela veljati tudi v šolah. Ministrstvo za izobraževanje je določilo, da bodo morali masko nositi otroci od vključno 7. razreda osnovne šole naprej, če pri izobraževalni dejavnosti ne bo možno zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje. Vzgojiteljem predšolskih otrok in pomočnikom vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki maske ne bo treba nositi. V primeru zagotavljanja vsaj dveh metrov razdalje pa maske ne bo treba nositi niti učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šole. Prav tako so med izjemami osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Gibanje na prostem

Po novem je obvezna tudi uporaba maske na prostem, če ni mogoče zagotoviti razdalje. Vladni govorec Jelko Kacin je na primeru živalskega vrta ilustriral, da bodo družinski člani ob obisku verjetno nekaj časa lahko brez maske, ko bodo ločeni od drugih obiskovalcev, če se bodo pa zadrževali ob prostoru z živalmi, kjer je gneča, pa bodo ne glede na starost uporabili masko. Enako po njegovih navedbah velja tudi za druge površine, kot so obljudene poti v naravi, denimo na Rožniku ali Šmarni gori, parkirišča nakupovalnih središč in središča mest.

Teme, Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...