Mateja Subotičanec
Andrej Novljan
Marta Jerebič
Uporaba zaščitnih mask spet obvezna; zaščitne maske, maska (foto: Pixabay)
Uporaba zaščitnih mask spet obvezna; zaščitne maske, maska | (foto: Pixabay)

Spet več kot 100 primerov

20.09.2020, 12:57 Tanja Dominko

Včeraj so v Sloveniji potrdili 111 novih okužb s koronavirusom, en bolnik je umrl. Ob dejstvu, da je bilo opravljenih manj kot 2 tisoč 300 testov, je številka novih primerov razmeroma visoka. V bolnišnicah se zdravi 66 bolnikov, 13 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Aktivno okuženih imamo tako 1255 ljudi.

Tudi včeraj je bilo največ novih primerov odkritih v Ljubljani - 28. V Pivki, kjer imajo v zadnjem času večji izbruh okužbe, je bilo na novo potrjenih 12 okužb, v Mariboru in Ilirski Bistrici po devet in sedem v Postojni. Tri nove okužbe so potrdili tudi v občini Log - Dragomer, v ostalih pa dve ali eno. Šest okužb so našteli med oskrbovanci v domovih za starejše, eno pri zaposlenem v domu in tri med zaposlenimi v zdravstvu.

Dan prej

V petek so potrdili 113 novih okužb, in sicer v 54 občinah. Največ, in sicer 30, so jih potrdili v Ljubljani, sledil je Maribor s potrjenimi osmimi okužbami. Po tri okužbe so potrdili še v občinah Domžale, Ilirska Bistrica, Slovenske Konjice in Log - Dragomer. V ostalih občinah so potrdili po dve ali eno okužbo.

Ukrepi se zaostrujejo

Vlada je sprejela odlok o nošenju mask v vseh zaprtih prostorih in o omejitvi obratovanja gostinskih lokalov, ki stopi v veljavo jutri. Lokali bodo lahko odprti do 22.30. Na vprašanje, ali vlada razmišlja tudi o dodatnem omejevanju zbiranja na prostem, je vladni govorec Jelko Kacin odgovoril, da je odlok pripravljen, uveljavitev je odvisna od razmer.

Šole in vrtci

Sprememba bo jutri začela veljati tudi v šolah. Ministrstvo za izobraževanje je določilo, da bodo morali masko nositi otroci od vključno 7. razreda osnovne šole naprej, če pri izobraževalni dejavnosti ne bo možno zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje. Vzgojiteljem predšolskih otrok in pomočnikom vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki maske ne bo treba nositi. V primeru zagotavljanja vsaj dveh metrov razdalje pa maske ne bo treba nositi niti učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šole. Prav tako so med izjemami osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Gibanje na prostem

Po novem je obvezna tudi uporaba maske na prostem, če ni mogoče zagotoviti razdalje. Vladni govorec Jelko Kacin je na primeru živalskega vrta ilustriral, da bodo družinski člani ob obisku verjetno nekaj časa lahko brez maske, ko bodo ločeni od drugih obiskovalcev, če se bodo pa zadrževali ob prostoru z živalmi, kjer je gneča, pa bodo ne glede na starost uporabili masko. Enako po njegovih navedbah velja tudi za druge površine, kot so obljudene poti v naravi, denimo na Rožniku ali Šmarni gori, parkirišča nakupovalnih središč in središča mest.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Teme , Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...