Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Marta Jerebič
Uporaba zaščitnih mask spet obvezna; zaščitne maske, maska (foto: Pixabay)
Uporaba zaščitnih mask spet obvezna; zaščitne maske, maska | (foto: Pixabay)

Spet več kot 100 primerov

20.09.2020, 12:57 Tanja Dominko

Včeraj so v Sloveniji potrdili 111 novih okužb s koronavirusom, en bolnik je umrl. Ob dejstvu, da je bilo opravljenih manj kot 2 tisoč 300 testov, je številka novih primerov razmeroma visoka. V bolnišnicah se zdravi 66 bolnikov, 13 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Aktivno okuženih imamo tako 1255 ljudi.

Tudi včeraj je bilo največ novih primerov odkritih v Ljubljani - 28. V Pivki, kjer imajo v zadnjem času večji izbruh okužbe, je bilo na novo potrjenih 12 okužb, v Mariboru in Ilirski Bistrici po devet in sedem v Postojni. Tri nove okužbe so potrdili tudi v občini Log - Dragomer, v ostalih pa dve ali eno. Šest okužb so našteli med oskrbovanci v domovih za starejše, eno pri zaposlenem v domu in tri med zaposlenimi v zdravstvu.

Dan prej

V petek so potrdili 113 novih okužb, in sicer v 54 občinah. Največ, in sicer 30, so jih potrdili v Ljubljani, sledil je Maribor s potrjenimi osmimi okužbami. Po tri okužbe so potrdili še v občinah Domžale, Ilirska Bistrica, Slovenske Konjice in Log - Dragomer. V ostalih občinah so potrdili po dve ali eno okužbo.

Ukrepi se zaostrujejo

Vlada je sprejela odlok o nošenju mask v vseh zaprtih prostorih in o omejitvi obratovanja gostinskih lokalov, ki stopi v veljavo jutri. Lokali bodo lahko odprti do 22.30. Na vprašanje, ali vlada razmišlja tudi o dodatnem omejevanju zbiranja na prostem, je vladni govorec Jelko Kacin odgovoril, da je odlok pripravljen, uveljavitev je odvisna od razmer.

Šole in vrtci

Sprememba bo jutri začela veljati tudi v šolah. Ministrstvo za izobraževanje je določilo, da bodo morali masko nositi otroci od vključno 7. razreda osnovne šole naprej, če pri izobraževalni dejavnosti ne bo možno zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje. Vzgojiteljem predšolskih otrok in pomočnikom vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki maske ne bo treba nositi. V primeru zagotavljanja vsaj dveh metrov razdalje pa maske ne bo treba nositi niti učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šole. Prav tako so med izjemami osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Gibanje na prostem

Po novem je obvezna tudi uporaba maske na prostem, če ni mogoče zagotoviti razdalje. Vladni govorec Jelko Kacin je na primeru živalskega vrta ilustriral, da bodo družinski člani ob obisku verjetno nekaj časa lahko brez maske, ko bodo ločeni od drugih obiskovalcev, če se bodo pa zadrževali ob prostoru z živalmi, kjer je gneča, pa bodo ne glede na starost uporabili masko. Enako po njegovih navedbah velja tudi za druge površine, kot so obljudene poti v naravi, denimo na Rožniku ali Šmarni gori, parkirišča nakupovalnih središč in središča mest.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Teme , Novice
Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Robert Golob izvoljen za predsednika vlade

Državni zbor je na tajnem glasovanju izvolil predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba za mandatarja za sestavo nove vlade. Podprlo ga je 54 poslancev, 30 jih je bilo proti. Novoizvoljeni ...

Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA) Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA)

Dobro in zlo in pošast komunizma

V nedeljo zvečer me je pretresel ogled dokumentarnega filma Bitka za Kijev, vojnega dopisnika RTV Slovenija Valentina Areha. Na njemu lasten način je skupaj s snemalci gledalcu približal trpljenje ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...

Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc) Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc)

Klemen Selakovič: Iščem zimzelene modrosti

Srečala sva se dva spraševalca, z dveh različnih medijev, skupaj pred mikrofonom. Podcasti, oziroma pododdaje, so trenutno ena bolj priljubljenih oblik, v bistvu so kot pogovorne radijske oddaje, ...