Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Alen Salihović
Uporaba zaščitnih mask spet obvezna; zaščitne maske, maska (foto: Pixabay)
Uporaba zaščitnih mask spet obvezna; zaščitne maske, maska | (foto: Pixabay)

Spet več kot 100 primerov

20.09.2020, 12:57 Tanja Dominko

Včeraj so v Sloveniji potrdili 111 novih okužb s koronavirusom, en bolnik je umrl. Ob dejstvu, da je bilo opravljenih manj kot 2 tisoč 300 testov, je številka novih primerov razmeroma visoka. V bolnišnicah se zdravi 66 bolnikov, 13 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Aktivno okuženih imamo tako 1255 ljudi.

Tudi včeraj je bilo največ novih primerov odkritih v Ljubljani - 28. V Pivki, kjer imajo v zadnjem času večji izbruh okužbe, je bilo na novo potrjenih 12 okužb, v Mariboru in Ilirski Bistrici po devet in sedem v Postojni. Tri nove okužbe so potrdili tudi v občini Log - Dragomer, v ostalih pa dve ali eno. Šest okužb so našteli med oskrbovanci v domovih za starejše, eno pri zaposlenem v domu in tri med zaposlenimi v zdravstvu.

Dan prej

V petek so potrdili 113 novih okužb, in sicer v 54 občinah. Največ, in sicer 30, so jih potrdili v Ljubljani, sledil je Maribor s potrjenimi osmimi okužbami. Po tri okužbe so potrdili še v občinah Domžale, Ilirska Bistrica, Slovenske Konjice in Log - Dragomer. V ostalih občinah so potrdili po dve ali eno okužbo.

Ukrepi se zaostrujejo

Vlada je sprejela odlok o nošenju mask v vseh zaprtih prostorih in o omejitvi obratovanja gostinskih lokalov, ki stopi v veljavo jutri. Lokali bodo lahko odprti do 22.30. Na vprašanje, ali vlada razmišlja tudi o dodatnem omejevanju zbiranja na prostem, je vladni govorec Jelko Kacin odgovoril, da je odlok pripravljen, uveljavitev je odvisna od razmer.

Šole in vrtci

Sprememba bo jutri začela veljati tudi v šolah. Ministrstvo za izobraževanje je določilo, da bodo morali masko nositi otroci od vključno 7. razreda osnovne šole naprej, če pri izobraževalni dejavnosti ne bo možno zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje. Vzgojiteljem predšolskih otrok in pomočnikom vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki maske ne bo treba nositi. V primeru zagotavljanja vsaj dveh metrov razdalje pa maske ne bo treba nositi niti učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šole. Prav tako so med izjemami osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Gibanje na prostem

Po novem je obvezna tudi uporaba maske na prostem, če ni mogoče zagotoviti razdalje. Vladni govorec Jelko Kacin je na primeru živalskega vrta ilustriral, da bodo družinski člani ob obisku verjetno nekaj časa lahko brez maske, ko bodo ločeni od drugih obiskovalcev, če se bodo pa zadrževali ob prostoru z živalmi, kjer je gneča, pa bodo ne glede na starost uporabili masko. Enako po njegovih navedbah velja tudi za druge površine, kot so obljudene poti v naravi, denimo na Rožniku ali Šmarni gori, parkirišča nakupovalnih središč in središča mest.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Teme , Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek) Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek)

Jeruzalem: sveto in nemirno mesto

Zadnje dni spremljamo stopnjevanje napetosti med Izraelom in Palestinci v mestu Jeruzalem, pri čemer so bili številni ranjeni, nekaj pa jih je v valu nasilja celo izgubilo življenje. Od kod tako ...

O avtorju