Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Rojaki Slomškovega doma povezani v medmrežju (foto: Slomškov dom)
Rojaki Slomškovega doma povezani v medmrežju | (foto: Slomškov dom)

Slomškov dom v Argentini: Ostajajo aktivni, pandemija jih ne bo ustavila

Slovenci po svetu | 20.09.2020, 09:37 Matjaž Merljak

Čez nekaj ur se na Youtube-u lahko pridružimo rojakom v Buenos Airesu pri praznovanju 59. obletnice Slomškovega doma. V tem tednu bo namreč godoval blaženi Anton Martin Slomšek. Delovanje doma je v zadnjem letu zelo prilagojeno razmeram. A rojaki iščejo načine in pripomočke, da skupnost živi in se razvija naprej.

Predsednik doma Marko Selan in članica Mariana Poznič sta v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedala, da odbor doma skrbi za potrebe članov, koledar prireditev in srečanj pa je zaradi karantene, ki v argentinski prestolnici v veljavi že šest mesecev in jo še podaljšujejo, prazen.

Pojasnila sta, da sicer smejo iz svojih domov, a se ne smejo srečevati v slovenskem domu, zato letos ne bo mogoče pripraviti nobene prireditve. Šport, vaje pevskega zbora in drugo mora počakati. Epidemiološke razmere so šle v zimskem času na slabše, računajo, da bo poletje prineslo boljše rezultate. Skupnosti zaradi virusa so imeli tudi v slovenski skupnosti.

Slovenska šola Antona Martina Slomška tako deluje na daljavo, mladinska organizacija skrbi za potrebe mladih in starejših, ljubiteljice rastlin so ustanovile nov klub, kjer si izmenjujejo različne nasvete, na socialnih omrežjih Slomškovega doma predlagajo različne oblike gibanja in nasvete za zdravo prehrano, na posebnem kanalu na Youtube si lahko ogledamo gledališke predstave (nekaj so jim morali na novo digitalizirati), pripravljajo virtualno razstavo domačih ustvarjalcev ...

Za duševne potrebe rojakov skrbita duhovnika Robert Brest in Franci Cukjati in vsak dan je mogoče po Youtube-u sledili slovenski sveti maši.

Vabilo k današnjemu praznovanju
Vabilo k današnjemu praznovanju © Slomškov dom

Danes bo 9.30 po argentinskem času se bo začelo praznovanje letošnje obletnice. Najprej bo posebni rožni venec za vse potrebe članov skupnosti, potem bo slovesna maša na čast Antonu Martinu Slomšku, mladinske skupine na Facebooku dnevno objavljajo Slomškove misli.

Mariano Poznič smo vprašali o prireditvi, spletni seveda, ki so jo imeli z Jožetom Lenarčičem ob izidu njegove knjige, ki je napisana v španščini. Tednik Svobodna Slovenija, Pozničeva je ena od urednic, izide, ko je mogoče. Dogajanja v skupnosti je zdaj namreč manj.

Nasveti Slomškovega doma
Nasveti Slomškovega doma © Slomškov dom

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju