Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zastava ZDA (foto: Pixabay)
Zastava ZDA | (foto: Pixabay)

Bo Trump kljub težavam uspel osvojiti še en predsedniški mandat?

Svet | 20.09.2020, 15:00 Andrej Šinko

V Združenih državah Amerike bodo čez približno mesec in pol volili predsednika države. Če je še v začetku marca kazalo na gotovo zmago Donalda Trumpa, zdaj za nekaj odstotnih točk vodi izzivalec aktualnega predsednika Joe Biden. V zveznih državah Florida, Georga, Iowa in Ohaio so razlike zelo majhne.

Tako kampanjo kot politični boj najbolj zaznamuje soočenje z novim koronavirusom. V najbolj problematičnem obdobju so ZDA beležile po približno 80 tisoč dnevno potrjenih okužb, trenutno pa je številka v povprečju za polovico nižja. Trumpova administracija je v gospodarstvo vložila več tisoč milijard dolarjev, kljub temu se je število brezposelnih zelo povečalo, nekoliko spodbudnejše pa so informacije o gospodarski dejavnosti.

Položaj Trumpa ob pandemiji in težavah gospodarstva poslabšuje tudi vse več nasilja. »Trump se brani, da so to neki dejavniki, na katere nima vpliva, vendar pa ljudje krivijo predsednika. V tej predvolilni kampanji pa zadevo dodatno stopnjuje Joe Biden, ki za slabo stanje na teh treh področjih direktno krivi predsednika Trumpa,« pravi politični analitik dr. Bogoomil Ferfila in dodaja, da je ob porastu nasilja vprašanje varnosti v ameriških mestih za državljane vse pomembnejše. »In tudi tukaj je mnenje Američanov glede varnosti v ameriških mestih precej deljeno. Nekateri menijo, da bo red lahko naredil Trump, nekateri pa so mnenja, da bo Joe Biden pri tem bolj učinkovit. Zaenkrat je ta polarizacija volivcev precejšnja in je težko napovedati rezultat,« pravi sogovornik.

Ob tem poudarja še, da Trump veliko naporov usmerja tudi v zunanjo politiko, pri tem pa omenja zlasti zadnji dogovor o normalizaciji odnosov med Izraelom, Združenimi arabskimi emirati in Bahrajnom. Ferfila pojasnjuje, da so zunanjepolitični uspehi za ameriške volivce manj pomembni in ne bodo imeli večjega vpliva na končno zmago, kot izjemo pri tem sicer omenja odnose s Kitajsko.

Svet, Politika, Teme, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...