Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Pranje denarja (foto: Pixabay)
Pranje denarja | (foto: Pixabay)

Čakš kritično o osmih milijonih evrov odpisanega davka Jankovićevim

Slovenija | 13.09.2020, 13:54 Alen Salihović

Vrhovno sodišče je po poročanju Financ odpravilo odločbo Finančne uprave, po kateri bi morala Electa, s katero je upravljala družina ljubljanskega župana Zorana Jankovića plačati skoraj osem milijonov evrov davka. Urednik portala Domovina.je Rok Čakš se je kritično odzval na to odločitev in dodal, da bi se zaradi odpisa teh milijon morali petkovi protestniki ustaviti pred magistratom.

Vrhovno sodišče je v petek Jankovićeve oziroma njihovo Electo razbremenilo plačila osmih milijonov evrov davka. Čakša moti, da teh milijonov ni nihče preračunaval v število neprofitnih stanovanj za mlade ali zgrajenih domov upokojencev, kot to radi počnejo protestniki, ko gre denimo za predloge davčnih razbremenitev delovnih ljudi ali za opremljanje Slovenske vojske. "Jankovićem se ob manevriranju v sodnih postopkih sreča ni nasmehnila prvič; že pred časom so jim odpisali več milijonov dolga, očetu Zoranu pa izbrisali zanj izjemno neprijetne avdio dokaze o njegovem "preveč prijateljskem" odnosu z ljubljansko farmacevtko. Da se ob vseh teh silnih milijonih niso postavili zoper svojega župana, tako neizmerno pa jih moti nekaj sto evrov za narezek in prenočitve ministrice Pivčeve, lahko razumemo le, če vemo, zakaj pri vsem tem cirkusu, ki se "spontano zgodi" vedno znova, ko levica izgubi oblast, v resnici gre."

Po besedah Čakša se v tem primeru kaže razlaga: Deli in vladaj. Spomnil je, da Mestna občina Ljubljana za financiranje nevladnih organizacij letno porabi okrog 18 milijonov evrov, med tistimi, ki te organizacije vodijo pa so tudi številni aktivisti, ki so danes v jedru vsakotedenskih kolesarskih protestov. "Prav zato lahko petkovi kolesarji in vsi ostali, ki živijo od kanaliziranega proračunskih virov v njihove žepe, tako zlahka zamižijo in oprostijo ob milijonih, pobesnijo pa ob nekaj sto spornih evrih ministrice iz stranke, ki je z "izdajstvom" omogočila da na oblast pride osovraženi desničar. Ne toliko osovraženi zato, ker bi v resnici verjeli v pokvarjenost in koruptivnost njegove oblasti, temveč ker predstavlja grožnjo njihovi simbiozi z državnim proračunom."

Simbiozi, ki jim jo, iz preračunljivih razlogov gojenja močne volilne baze, garantira levičarska oblast, še poudarja urednik portala Domovina.je Rok Čakš.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...