Alen SalihovićAlen Salihović
Denar (foto: pixabay.com)
Denar | (foto: pixabay.com)

Sredstev za štipendije zamejskih in izseljenskih študentov je dovolj

Slovenci po svetu | 11.09.2020, 15:44 Matjaž Merljak

Država Slovenija za študij zamejcev in rojakov iz sveta namenja štipendije. Sredstev je dovolj za vse, pojasnjuje Irena Kuntarič Hribar, direktorica Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklad Republike Slovenije. Pohitite z oddajo vlog, rok je 30. september.

Štipendije so namenjene za vse vrste študija na višješolskem ali visokošolskem študiju 1. ali 2. stopnje v Republiki Sloveniji. Naša države želi s tem spodbujati povezovanje mladih slovenskih rojakov v zamejstvu in po svetu z matično domovino.

Štipendije so namenjene pripadnikom avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah (to so zamejci) in potomcem slovenskih izseljencev (izseljenci), ki morajo poleg spričevala in drugih dokazil predložiti tudi dokazilo o slovenskem poreklu. Tega pa dobi:

  • Slovenec s stalnim prebivališčem zunaj Republike Slovenije, ki ima državljanstvo Republike Slovenije, ali
  • Slovenec s stalnim prebivališčem zunaj Republike Slovenije, ki ima status Slovenca brez državljanstva Republike Slovenije, ali
  • Slovenec s stalnim prebivališčem zunaj Republike Slovenije brez državljanstva Republike Slovenije in brez statusa Slovenca brez državljanstva Republike Slovenije.

Za drugi dve kategoriji je potrebno predložiti izpiske iz rojstnih matičnih knjig, iz katerih je razvidno slovensko poreklo, dokazila o članstvu v slovenskih izseljenskih strukturah (društvih, organizacijah, itd.), dokazila o aktivnih vezeh z Republiko Slovenijo ali druga ustrezna dokazila. Pri tem Sklad sodeluje z Uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Pravico do štipendije lahko uveljavljajo tisti upravičenci, ki so pred dopolnjenim 27. letom starosti prvič vpisani v izobraževalni program, za katerega uveljavljajo pravico do štipendije. Uspeh ne vpliva na višino štipendije. Višina je določena z Zakonom o štipendiranju, in sicer znaša 204,80 evra, na voljo so različni dodatki, tudi dodatek za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Sogovornica je bila Irena Kuntarič Hribar
Sogovornica je bila Irena Kuntarič Hribar © Matjaž Merljak

Vloge morate oddati do vključno 30. septembra letos osebno ali po pošti (elektronska prijava ni možna). Sklad mora o vloga odločiti v dveh mesecih.

Direktorica Irena Kuntarič Hribar je še pojasnila, da je bilo lani sredstev dovolj za vse. Imeli so 180 ugodno rešenih vlog za štipendijo, največ iz Italije, Srbije in Hrvaške.

Več informacij:

Na spletni strani: www.srips-rs.si
ali na telefonu: 01 43 41 566
ali po e-pošti: ad-futura@sklad-kadri.si

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju