Marjan Bunič
Boštjan Smole
Tanja Dominko
Policija (foto: )
Policija | (foto: )

Novi koronavirus tudi med policisti

11.09.2020, 07:19 Alen Salihović

Med tistimi, ki so bolj izpostavljeni za okužbo z novim koronavirusom so poleg zdravstvenih delavcev in zaposlenih v domovih za starejše tudi policisti, ki se na terenu srečujejo z državljani. Od marca do avgusta so po podatkih ministrstva za notranje zadeve in policije opravili 169 testiranj na novi koronavirus. Pozitivnih je bilo 16 policistov.

Kot so za Radio Ognjišče sporočili z generalne policijske uprave se v policiji zavedajo resnosti okoliščin povezanih z širjenjem okužb s Sars-CoV- 2, zato skrbijo za najvišjo možno stopnjo zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu z izvedbo vseh potrebnih samozaščitnih ukrepov.

»Tako so sprejeti vsi potrebni ukrepi v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in navodili Ministrstva za notranje zadeve v zvezi z izvajanjem preventivnih in zaščitnih ukrepov. Osebna varovalna oprema in zaščitna sredstva se uporabljajo pri izvajanju vseh nalog, kjer je tveganje za možnost okužbe večje,« so zapisali v odgovoru.

Policiste so dodatno izobrazili

Dodali so, da so se policisti zaradi varne in učinkovite izvedbe postopkov dodatno usposabljali tudi glede uporabe zaščitnih sredstev oziroma glede varnostnih ukrepov, ki zmanjšujejo tveganje za okužbo med intervencijami. »MNZ in Generalna policijska uprava sta v ta namen vsem policijskim upravam in notranjim organizacijskim enotam Generalne policijske uprave poslali več pojasnil, usmeritev in navodil, ki se nanašajo na varno izvedbo policijskih postopkov,« še pojasnjujejo.

Kaj se zgodi s policistom, ki je izpostavljen?

Pri policistu, ki je bil izpostavljen potrjenemu primeru covid-19 - pridobljen pozitiven rezultat diagnostičnega testiranja na SARS-CoV-2 bolnika - na način, ki omogoča prenos Sars-CoV-2 virusa se postopa v skladu z organizacijskimi ukrepi za Ministrstvo za notranje zadeve in Policijo pri obravnavi policistov s sumom na covid-19. Vsi postopki in tudi nadaljnji ukrepi se vodijo v skladu z navodili in priporočili epidemiologov NIJZ, so sporočili.

Kako je s karantenami policistov?

Zbirni podatki o opravljenih testiranjih in obolelih za covid-19 MNZ in Policije za obdobje od marca do avgusta 2020 so: opravljenih je bilo 169 testiranj, od tega je bilo 16 pozitivnih.

Obolele policiste v skladu s presojo na testiranje napotijo tudi njihovi osebni zdravniki. »Vse pozitivne policiste pa v skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih ter podzakonskimi predpisi obravnavajo zdravniki epidemiologi NIJZ, ki so edini pristojni in usposobljeni za navedeno obravnavo in določanje kontaktov v skladu z zakonom, po izvedenem epidemiološkem anketiranju določijo in ustrezno obravnavajo tesne kontakte ter glede na presojo rizičnosti kontaktov celovito preverijo oziroma ocenijo potrebne nadaljnje ukrepe - odreditev karantene, testiranje na podlagi epidemiološke indikacije po njegovi presoji....- in o njih navedene osebe obvestijo,« še dodajajo in na vprašanje, koliko policistov je v karanteni odgovarjajo, da s temi podatki ne razpolagajo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje) Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje)

Nuncij: Slovenija potrebuje Jezusa!

Frančiškanski redovi so včeraj obhajali praznik vtisnjenja ran sv. Frančišku. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Zbrane je ...

Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash) Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash)

Anja Klančar: Samomor je skrivnost

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre približno 400 ljudi, na srečo pa zadnja leta opažamo znaten upad števila. Naša gostja je ...

O avtorju