Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Aleksandra Pivec (foto: Rok Mihevc)
Aleksandra Pivec | (foto: Rok Mihevc)

Pivčeva odhaja, a upa na nov začetek

Komentarji | 09.09.2020, 18:27 Tanja Dominko

Aleksandra Pivec je na seji izvršnega odbora DeSUS odstopila z mesta predsednice stranke. Napoveduje, da bo na kongresu, ki bo predvidoma čez približno šest tednov, vnovič kandidirala za predsednico.

Potem ko smo napovedovali, da bo svet stranke DESUS danes razpravljal o razrešitvi Pivčeve, je ta vendarle sprejela odločitev in podala odstop. To je storila na seji izvršnega odbora. Še vedno vztraja, da so v stranki šli mimo vseh pravnih standardov, saj da svet ne more razrešiti vodstva, pač pa o novem vodstvu lahko glasuje le kongres. »Jaz sem po naravi optimist, še vedno sem upala, da pride do dialoga, iskanja rešitve, ki ne bo puščala pravnih dvomov, ki bo legitimna. Ko sem razumela, da ne bo tako, sem kot predsednica, ki skrbi za to, da stranka zakonito deluje, se odločila, da s tem presekam vse pravne dvome in z odstopom to naredim. ... To mi daje možnost, da na kongresu spet kandidiram.« Po njenih informacijah po pogovorih s kar nekaj občinskimi odbori je situacija precej drugačna, kot se kaže na organih stranke. Prepričana je, da je stranka razdeljena in da ima sama več podpore, kot je videti navzven, saj ima podatke tudi o pritiskih, ki jih doživljajo člani.

Danes je predlagala tudi sklepe, ki jih je izvršni odbor stranke podprl, Pivčeva pa upa, da jih bo svet stranke spoštoval. Med drugim so člani izvršnega odbora sprejeli sklep, v katerem predlagajo svetu, da takoj skliče predčasni volilni kongres, začasno pa naj vodenje stranke prevzame eden od podpredsednikov. To so Anita Manfreda, Jelka Kolmanič in Anton Balažek. Tu se utegne zaplesti, saj je znano, da se kot novega predsednika že nekaj časa omenja Tomaža Gantarja. Na svetu se je nato res pokazalo, da nihče od trojica ni zbral dovolj glasov, zato se je Gantar odločil za odstop z mesta predsednika sveta in na glasovanju se je pokazalo, da ima za vodenje stranke dovolj veliko podporo- prejel je 35 od 54 glasov članov. Sprememb je še nekaj. Svet DeSUS bo do kongresa vodil Anton Urh. Na mestu generalnega sekretarja stranke bo Damjana Stanonika zamenjala Lidija Štruc, ki je to funkcijo opravljala v času Karla Erjavca.

Izredni volilni kongres bo predvidoma do 15. novembra. Pivčeva je že najavila vnovično kandidaturo, Gantar pa še ne ve, ali bo na kongresu kandidiral za predsednika. Ponovil je, da so te odločitve težke in se o tem ne želi odločiti prehitro.

Kaj odstop Pivčeve s položaja pomeni za vodenje kmetijskega ministrstva? Pivčeva meni, da gre za dve različni zadevi. Kaj pa za njen položaj podpredsednice vlade? »O tem še nismo razpravljali, do izvolitve novega predsednika, ki bo izvoljen na kongresu, jaz ne vidim nobenega dvoma. Če bo pa na kongresu izvoljen drug predsednik stranke, kar lahko opravi edino kongres, pa bo takrat na mestu razprava, kdo bo opravljal funkcijo podpredsednika vlade. Kar se tiče funkcije ministrice, pa odstop s funkcije predsednice s tem nima nobene zveze.«


Vodja poslanske skupine Franc Jurša je drugačnega mnenja. Novinarjem je pred sejo sveta dejal.
»Gospa Pivčeva politike ne razume. Obstaja možnost, da jo predsednik vlade obdrži, ni pa rečeno, da se bo to tudi zgodilo.«

Sam tudi pravi, da nikogar ne bo javno podprl za vodenje stranke, na kongresu bo glasovanje tajno in takrat bo vse jasno. »Jaz upam, da bomo na kongresu in po kongresu strnili vrste, imamo dober potencial, imamo svojo mrežo, smo stranka, ki lahko na vsakih volitvah pride v državni zbor.« Tako optimistično je svoj nastop pred sejo sveta DESUS sklenil Franc Jurša.

Komentarji, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.