Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Bazilika v Assisiju (foto: Pixabay)
Bazilika v Assisiju | (foto: Pixabay)

Papež bo 3. oktobra v Assisiju podpisal novo okrožnico

Cerkev po svetu | 07.09.2020, 11:13 Marjana Debevec

Iz Vatikana so sporočili, da bo papež Frančišek 3. oktobra obiskal Assisi in ob tem podpisal svojo tretjo okrožnico z naslovom Vsi bratje. Slovesnost bo zaradi epidemije koronavirusa potekala brez navzočnosti vernikov.

Okrožnica s pomenljivim podnaslovom O družbenem bratstvu in prijateljstvu je bila pričakovana. Papež Frančišek namreč večkrat opozarja na krivice v družbi. Spomnimo, da je marca mlade ekonomiste in podjetnike povabil na srečanje v Assisi z naslovom: Frančiškova ekonomija. Eden od poudarkov nove ekonomije asisškega ubožca naj bi bil tudi zastonjskost, ki je v današnji storilnostno naravnani družbi, izgubila svoj pomen, je povedal organizator srečanja Luigino Bruni. Žal je bil dogodek zaradi pandemije odpovedan, če bodo razmere dopuščale naj bi potekal letos jeseni.

Družbeni pravičnosti in bratstvu pa papež posveča tudi zadnje sredine kateheze. V eni od njih je med drugim govoril o bolni ekonomiji, saj ima peščica ljudi na svetu več bogastva kot vse ostalo človeštvo. Pri tem je treba poudariti, da papež ne nasprotuje tržni ekonomiji, vendar pa opozarja na številne krivice. "Zemljo smo prejeli, da bi upravljali z njenimi dobrinami v dobro vseh, nepravičnost pa izhaja iz greha želeti posedovati in vladati bratom in sestram, naravi in celo samemu Bogu", je dejal Frančišek v katehezi konec avgusta.

Vedno znova pa tudi poudarja, da iz krize, v katero nas je pahnila pandemija, ne moremo priti enaki: ali bomo boljši, ali pa slabši ljudje. In prav njegova nova okrožnica, ki jo bo podpisal na grobu svetnika bratstva v vseh pomenih te besede, naj bi nas spodbujala k temu, da tok sveta obrnemo v drugo smer, ko bo krivičnost nadomestila ljubezen.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Novice, Duhovnost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...