Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Manca HribarManca Hribar
Kamen z Lune na ogled v Sloveniji  (foto: Nataša Ličen )
Kamen z Lune na ogled v Sloveniji | (foto: Nataša Ličen )

Kamen z Lune

Novice | 03.09.2020, 17:13 Nataša Ličen

Naš edini naravni satelit vzbuja radovednost že skozi vso človeško zgodovino. V projekt raziskovanja Lune je bilo vloženih izredno veliko naporov. Polet človeške posadke na Luno in varno nazaj na Zemljo je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja postavil temelje sodobnemu raziskovanju vesolja in premaknil tehnološke meje izvedljivega. Te meje se v nadaljnjih petdesetih letih, od prvega pristanka Apolla 11, niso bistveno spremenile.

Kamen z lune si lahko od blizu ogledate v slovenskem Centru Noordung v Vitanjah.

Tja je »prišel« ob pomoči ameriškega veleposlaništva v Ljubljani in Nase. Za Center je to velika čast in potrditev njihovega obstoja ter delovanja. Kamen z Lune je gotovo eden izmed najdragocenejših eksponatov, ki je kadarkoli prišel v Slovenijo – kamen s površja Lune. Od blizu ga lahko vidite do konca tega leta.
Vzorci, preneseni iz Lune, imajo nedoločljivo vrednost in so pomagali odgovoriti na mnogo vprašanj o njenem nastanku in sestavi. Nekaj vzorcev je NASA namenila tudi promociji dognanj in pomembnosti raziskovanja vesolja za vse človeštvo in jih lahko vidimo v izbranih muzejih po svetu.
Na ogled je vzorec iz bazalta, ki ga je na misiji Apollo 17 zbral astronavt in geolog Harrison »Jack« Schmitt. Kamen ima maso 120 g in je del 8,1 kg težke kamnine, ki je bila v sklopu misije prinesena na Zemljo.

Replika vesoljske obleke Neila Armstronga
Replika vesoljske obleke Neila Armstronga © Nataša Ličen

Od septembra do novembra si v Centru Noordung v Vitanjah lahko ogledamo tudi repliko vesoljske obleke Neila Armstronga. Vesoljska obleka, ki jo je nosil na zgodovinskem sprehodu po Luni, predstavlja pomemben zgodovinski artefakt in je danes del zbirke Narodnega letalskega in vesoljskega muzeja Smithsonian v Washingtonu. Za 50. obletnico prvega pristanka na Luni so izdelali 15 takšnih replik s tehnologijo 3D tiskanja, le ena pa je bila poslana Mednarodni organizaciji Združenih držav Amerike na Dunaju in se sedaj seli po različnih inštitucijah v Evropi, ki se ukvarjajo s promocijo in vsebinami s področja raziskovanja vesolja.

V Centru Noordung v Vitanjah lahko vidimo tudi satelit
V Centru Noordung v Vitanjah lahko vidimo tudi satelit © Nataša Ličen

Razstavi je dodana bogata in zanimiva multimedijska vsebina. Oglejte si kamen z Lune in kip replike Armstrongove vesoljske obleke. Spoznajte misije Apollo in poglejte, kaj prinaša prihodnost raziskovanja Lune s programom Artemida. S pomočjo interaktivnih multimedijskih vsebin raziščite Luno in odkrijte njene najbolj znamenite kraterje, morja, doline in gore. Ugotovite, na kakšen način in s kakšnim namenom so astronavti na Luni pridobivali vzorce ter kje jih hranijo danes, astronavti Apolla 17 pa vas bodo preko vizualizacije popeljali na Luno in nazaj.

Tako so zapisali pri Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga ali na kratko Center Noordung, kjer lahko doživite realistično izkušnjo poleta v vesolje in pilotiranje letala v vesoljskem simulatorju letenja Electri VR ter se sprehodite med planeti našega Osončja z VR Noordungom.

Novice
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...