Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Kamen z Lune na ogled v Sloveniji  (foto: Nataša Ličen )
Kamen z Lune na ogled v Sloveniji | (foto: Nataša Ličen )

Kamen z Lune

Novice | 03.09.2020, 17:13 Nataša Ličen

Naš edini naravni satelit vzbuja radovednost že skozi vso človeško zgodovino. V projekt raziskovanja Lune je bilo vloženih izredno veliko naporov. Polet človeške posadke na Luno in varno nazaj na Zemljo je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja postavil temelje sodobnemu raziskovanju vesolja in premaknil tehnološke meje izvedljivega. Te meje se v nadaljnjih petdesetih letih, od prvega pristanka Apolla 11, niso bistveno spremenile.

Kamen z lune si lahko od blizu ogledate v slovenskem Centru Noordung v Vitanjah.

Tja je »prišel« ob pomoči ameriškega veleposlaništva v Ljubljani in Nase. Za Center je to velika čast in potrditev njihovega obstoja ter delovanja. Kamen z Lune je gotovo eden izmed najdragocenejših eksponatov, ki je kadarkoli prišel v Slovenijo – kamen s površja Lune. Od blizu ga lahko vidite do konca tega leta.
Vzorci, preneseni iz Lune, imajo nedoločljivo vrednost in so pomagali odgovoriti na mnogo vprašanj o njenem nastanku in sestavi. Nekaj vzorcev je NASA namenila tudi promociji dognanj in pomembnosti raziskovanja vesolja za vse človeštvo in jih lahko vidimo v izbranih muzejih po svetu.
Na ogled je vzorec iz bazalta, ki ga je na misiji Apollo 17 zbral astronavt in geolog Harrison »Jack« Schmitt. Kamen ima maso 120 g in je del 8,1 kg težke kamnine, ki je bila v sklopu misije prinesena na Zemljo.

Replika vesoljske obleke Neila Armstronga
Replika vesoljske obleke Neila Armstronga © Nataša Ličen

Od septembra do novembra si v Centru Noordung v Vitanjah lahko ogledamo tudi repliko vesoljske obleke Neila Armstronga. Vesoljska obleka, ki jo je nosil na zgodovinskem sprehodu po Luni, predstavlja pomemben zgodovinski artefakt in je danes del zbirke Narodnega letalskega in vesoljskega muzeja Smithsonian v Washingtonu. Za 50. obletnico prvega pristanka na Luni so izdelali 15 takšnih replik s tehnologijo 3D tiskanja, le ena pa je bila poslana Mednarodni organizaciji Združenih držav Amerike na Dunaju in se sedaj seli po različnih inštitucijah v Evropi, ki se ukvarjajo s promocijo in vsebinami s področja raziskovanja vesolja.

V Centru Noordung v Vitanjah lahko vidimo tudi satelit
V Centru Noordung v Vitanjah lahko vidimo tudi satelit © Nataša Ličen

Razstavi je dodana bogata in zanimiva multimedijska vsebina. Oglejte si kamen z Lune in kip replike Armstrongove vesoljske obleke. Spoznajte misije Apollo in poglejte, kaj prinaša prihodnost raziskovanja Lune s programom Artemida. S pomočjo interaktivnih multimedijskih vsebin raziščite Luno in odkrijte njene najbolj znamenite kraterje, morja, doline in gore. Ugotovite, na kakšen način in s kakšnim namenom so astronavti na Luni pridobivali vzorce ter kje jih hranijo danes, astronavti Apolla 17 pa vas bodo preko vizualizacije popeljali na Luno in nazaj.

Tako so zapisali pri Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga ali na kratko Center Noordung, kjer lahko doživite realistično izkušnjo poleta v vesolje in pilotiranje letala v vesoljskem simulatorju letenja Electri VR ter se sprehodite med planeti našega Osončja z VR Noordungom.

Novice
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...