Petra StoparPetra Stopar
Mediji tudi danes pod vplivom levice? (foto: pixabay.com)
Mediji tudi danes pod vplivom levice? | (foto: pixabay.com)

Dr. Tadej Jakopič: V Cerkvi smo vsi na nek način tiskovni predstavniki

Slovenija | 03.09.2020, 13:13 Marta Jerebič

S prvim septembrom je vodenje Tiskovnega urada Slovenske škofovske konference prevzel dr. Tadej Jakopič. Poznamo ga kot predsednika Slovenske asociacije suverenega malteškega reda, voditelja romanj, na Radiu Ognjišče pa že vrsto let pripravlja nedeljsko večerno oddajo S klasiko drugače. Kakšno strategijo odnosov z javnostmi si je zamislil?

V tujini je že nekaj povsem običajnega, da funkcijo tiskovnega predstavnika opravlja laik, nič nenavadnega ni, če je na tem mestu ženska. Pri Slovenski škofovski konferenci je dr. Tadej Jakopič prvi laik v takšni vlogi. Pravi, da to dojema kot veliko zaupanje. Ko je študiral teologijo, je veliko razmišljal o latinskih besedah Sentire Cum Ecclesia - čutiti s Cerkvijo. »To imam zdaj bolj pred očmi. Kot takega so me, tako predvidevam in mislim, prepoznali in mi to tudi zaupali. Sem vesel za to. So pa moji talenti zdaj gotovo na razpolago in vse moje delo za dobro Cerkve.«

Tadej Jakopič
Tadej Jakopič © SŠK

Pri komunikaciji bo izhajal iz svojih izkušenj na romanjih. »Prisluhniti vsem, skušati razumeti vprašanja, morda tudi kakšna ozadja, skratka, najprej izhajati iz tega, zavedajoč se, da je podoba o Cerkvi včasih kar malo izkrivljena. Tudi sami se moramo vprašati, zakaj. Veliko pa je tudi nevednosti, neznanja, nepoznavanja. Predvsem s tem stopam v svoje poslanstvo."

Dr. Tadej Jakopič meni, da je Cerkev dobro stopila v korak s časom, vedno pa je treba stremeti k boljšemu. Nenazadnje smo vsi lahko tiskovni predstavniki Cerkve. »Ko sem vodil romanja, sem vedno rekel: Poznamo pregovor – po duhovnikih vera gor in dol. Jaz pa pravim: po nas kristjanih vera gor in dol. Ko nas kritizirajo, nas opazujejo, še vedno pričakujejo nek drugačen, boljši odgovor od nas. Na to moramo biti pozorni. V tem smislu smo vsi na nek način tiskovni predstavniki,« je še povedal dr. Tadej Jakopič.

Celotni pogovor

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.