Marjan Bunič
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Sestre Matere Terezije (foto: Marjana Debevec)
Sestre Matere Terezije | (foto: Marjana Debevec)

Na Vrhniki slovesno sprejeli relikvije Matere Terezije

05.09.2020, 08:28 Marjana Debevec

5. septembra obhajamo god matere Terezije. Papež Janez Pavel II. jo je za blaženo razglasil 19. oktobra 2003, papež Frančišek pa 4. septembra 2016 za svetnico. Na Vrhniki so zato v župnijski cerkvi slovesno sprejeli njene relikvije.

Materi Tereziji se ljudje priporočajo v raznih stiskah, med drugim je priprošnjica za nerojeno življenje, nove duhovne poklice, za večjo vero v Jezusovo navzočnost v evharistiji in za mir v srcu. Priporočajo se ji tudi pari, ki ne morejo imeti otrok, ubogi, bolni ter tudi tisti, ki ne čutijo Božje bližine.

Sprejem relikvij na Vrhniki
Sprejem relikvij na Vrhniki © Marjana Debevec

Zakaj so se na Vrhniki odločili, da zaprosijo za njene relikvije, je kaplan Primož Meglič povedal. »V župnijski cerkvi na Vrhniki še nismo imeli izpostavljenih relikvij kateregakoli svetnika, ki bi nam s svojim zgledom kazal pot v nebo in nam sporočal, da se splača truditi na zemlji, da doseženo svetništvo in veselje v nebesih. Po premisleku sva se z gospodom župnikom odločila, da prosiva za relikvije Matere Terezije, saj je svetnica našega časa, sodobna svetnica, mnogi pa se je tudi še spominjajo

Relikvije Matere Terezije med češčenjem ob Najsvetejšem
Relikvije Matere Terezije med češčenjem ob Najsvetejšem © Marjana Debevec

In kako kaplana Megliča osebno nagovarja? »Osebno me nagovarja njen zgled odprtosti do vsakega človeka. Vsakega človeka je sprejela z enako ljubeznijo, ne glede na to, ali je bil nek pomemben človek, ali nek ubog revež na cesti. Se mi zdi, da je ona največji in najlepši zgled Jezusovega naročila: Ljubite drug drugega, kakor sem vas jaz ljubil.« Slovesna sveta maša s sprejemom relikvij na Vrhniki bo nocoj ob 19.30. Pol ure pred sveto mašo bo še molitev.

Slika matere Terezije - delo Jožeta Bartolja
Slika matere Terezije - delo Jožeta Bartolja © Mohor Rihtaršič

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Duhovnost

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...