Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Kolesarjenje (foto: Rok Mihevc)
Kolesarjenje

Kolo služi različnim namenom!

08.09.2020, 14:45 Lidija Zupanič

Veliko se v zadnjem času govori o kolesarjih. Tistih petkovih, pa tudi o naših dveh zlatih fantih, ki poganjata pedala po Franciji. Kako različni nameni? Naš kolesarski je romarski, petkovi protestniški, Roglič in Pogačar pa sta promotorja naše lepe domovine in med vodilnimi kolesarji svetovnega slovesa. Kolo zares lahko služi različnim namenom.

Radijska romarsko - kolesarska pot se je začenjala na različnih koncih Slovenije in na cilju ste nas običajno pričakali poslušalci,vsako leto v večjem številu. Vedno je bilo to posebno doživetje, saj smo se prav z vami, dragi poslušalci, tako še bolj zbližali. Ker smo prišli k vam, prikolesarili v vašo faro, se peljali skozi vašo vas. Pletli smo neprecenljive vezi, utrjevali povezanost preko etra z neposrednim stikom. Veliko nam je dalo to kolesarsko romanje, predvsem zadnje, ko smo dodali še presenečenja na domovih in vas vabili, da se na posameznih lokacijah zberemo, se spoznamo, skupaj priporočimo Mariji in drugim zavetnikom cerkva ob poti, ter se poveselimo in si privoščimo dobrote, ki ste jih tako velikodušno pripravili. Hvala vam za vse, dragi naši poslušalci.

Radijski projekti so pomemben del našega delovanja. Ne le, da si prizadevamo posredovati preverjene informacije, da poročamo o vrednih stvareh, da ustvarjamo program z gosti - strokovnjaki s posameznih področij in s pomembnimi temami, ki so vam v pomoč pri premagovanju vsakdanjika, tudi srečujemo se z vami.

To je naše poslanstvo. Širiti veselo vest evangelija, posredovati preverjene informacije, poročati o vrednih stvareh, predvajati kakovostno, predvsem slovensko glasbo, skrbeti za lepo in čisto slovensko besedo. In biti vaš prijatelj. Tako, kot ste mnogi tudi naši prijatelji. In to šteje, naše prijateljstvo.

Ustvarjati radijski program pomeni ustvarjati odnos. Z vami želimo biti neposredno povezani, želimo graditi odnos. In nemogoče ga je graditi, če se ne poznamo. Zato je prav, in je to hkrati naša velika prednost, da se mi poznamo, da smo povezani, da se razumemo in da vemo, kaj lahko pričakujemo drug od drugega.

Neposredno smo pri vas doma, v vaši kuhinji, spalnici, delavnici. Ta trenutek nas čutite preko valov. Deležni ste vesele novice, sprejemate žalost, spremljate dogajanje po domovini in svetu. Z nami čutite, ko smo v skrbeh, se veselite, se zahvaljujete, sklepate roke, pojete, molite, sočustvujete ... Koliko priložnosti, da naš odnos nadgrajujemo, ga poglabljamo. Kako lepo je vedeti, da imamo nekoga na drugi strani, za katerega vemo, da nas razume, da čuti z nami, nas podpira z molitvijo, s finančnim prispevkom, nas priporoča prijateljem, znancem, sorodnikom. Naša vez je močna, zares je močna, prerasla je običajno poslušalstvo.
S kolesa vam letos torej ne bomo pomahali, a Mariji se bomo vseeno priporočili. Če boste to storili tudi vi, vas povabim, da priporočite tudi petkove kolesarje. Spodbujanje k nestrpnosti, žaljenje posameznikov, neetični in nemoralni izpadi samooklicanih voditeljev protestnikov v naš narod vnašajo nemir, nezadovoljstvo, razdvojenost in nestrpnost. Ali res to potrebujemo? V tej naši prelepi deželi, ki je ni enake pod soncem? V domovini, kjer govorimo svoj jezik, za katerega so umirali naši dedje? Ne, ne potrebujemo tega in ne dovolimo, da nas to razdvaja.

Zmoremo več, smo boljši, vodi nas drugačno prepričanje. Tukaj smo zato, da osrečujemo druge. Da ne gledamo le nase. Zato molimo zanje. Da bi spoznali svojo zmoto in se usmerili v dobro. V dobro za druge.

Priporočite pa tudi naše kolesarje športnike. Tudi oni si zaslužiji našo podporo v molitvi. Da bi zmogli in varno prikolesarili do cilja.

Dragi poslušalci, hvala za vaše poslušanje, dobroto, molitve, prisotnost na naših dogodkih. Lepo preživite praznik Marijinega rojstva, letos je za vse drugačen. Prav iz te drugačnosti pa naredimo nekaj novega, lepega, dobrega. Bodimo drugim na razpolago in bomo srečni.

A ni to smisel našega življenja?

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijski utrip , Naš pogled

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...