Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: cathopic.com)
Papež Frančišek | (foto: cathopic.com)

Papež: Križa ne bi smeli pojmovati kot čarobni ali okrasni predmet

Svet | 30.08.2020, 14:09 s. Brigita Zelič

Tudi danes opoldne se je papež Frančišek pojavil na oknu vatikanske knjižnice in od tam toplo nagovoril precejšnjo množico ljudi, ki se je primerno razporejena zbrala na prostranem Trgu sv. Petra. Spregovoril je pomenu današnjega evangeljskega odlomka za naše življenje in prisotne spodbudil zlasti k zvesti hoji za Kristusom. Ta je notranje povezana tudi s sprejemanjem njegovega križa.

Papež Frančišek je v uvodnih besedah nagovora spomnil, kako je apostol Peter v imenu ostalih izpovedal vero v Jezusa. Vzdolž poti proti Jeruzalemu pa ob Jezusovi napovedi skrivnosti smrti in vstajenja, ponižanja in slave, Peter in ostali apostoli Jezusa več ne dojemajo. »...Njegove besede niso razumljene, ker imajo učenci še vedno nezrelo vero in so preveč navezani na posvetno miselnost (prim. Rim 12,2). Mislijo na zmago, ki je preveč zemeljska in zaradi tega ne razumejo govorice križa.«

Križ je sveto znamenje Božje ljubezni, je znamenje Jezusovega darovanja in ga ne bi smeli pojmovati kot čarobni ali okrasni predmet.

Podobne reči se dogajajo vsem, pravi sveti oče. V trenutkih gorečnosti, dobrega razpoloženja, bližine ljudem, gledamo na Jezusa in stopamo dalje. Ko pa se nas dotakne križ, bežimo. Približa se skušnjavec, ki nas hoče oddaljiti od križa, od Jezusovega križa. Življenje kristjana je vedno boj, boj proti Zlu, zatrjuje papež Frančišek in spomni, da ko križ sprejmemo, se pridružimo Kristusu za rešenje sveta. Tako naj tudi križ, ki visi na steni ali mali križec na naši verižici, izraža našo željo po povezanosti s Kristusom v ljubečem služenju bližnjim, spodbuja sveti oče in nadaljuje: »Križ je sveto znamenje Božje ljubezni, je znamenje Jezusovega darovanja in ga ne bi smeli pojmovati kot čarobni ali okrasni predmet. Vsakič, ko pogled usmerimo v podobo križanega Kristusa, pomislimo, da je kot resnični Gospodov služabnik izpolnil svoje poslanstvo tako, da je dal življenje in prelil svojo kri za odpuščanje grehov. In ne pustimo se Satanovi skušnjavi odvesti na drugo stran. Zato smo, če želimo biti njegovi učenci, poklicani, da Kristusa posnemamo in svoje življenje brez pridržka porabimo za ljubezen do Boga in bližnjega.«

Opoldanski nagovor je sklenil s prošnjo k Božji Materi, naj nam pomaga, da sredi preizkušenj in trpljenja, ne bi nazadovali v pričevanju evangelija.

Po molitvi in blagoslovu je papež Frančišek še spomnil, da bomo od 1. septembra, ko je svetovni dan molitve za obvarovanje stvarstva, pa do 4. oktobra, skupaj z drugimi krščanskimi cerkvami, obhajali 50. obletnico svetovnega dneva Zemlje.

Svet, Politika, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju