Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Matild Josip Domić (foto: Don Bosco Slovenija)
Matild Josip Domić | (foto: Don Bosco Slovenija)

Umrl mlad salezijanski duhovnik Matild Josip Domić

Cerkev na Slovenskem | 29.08.2020, 11:27 Rok Mihevc

Na god sv. Avguština, 28. avgusta, je v prometni nesreči umrl duhovnik salezijanec Matild Josip Domič, star 35 let. Bil je priljubljen med mnogimi mladimi, kar pričajo tudi odzivi na socialnih omrežjih.

Matild Josip Domić je bil v duhovnika posvečen leta 2017 na Igu. Salezijanski inšpektor Janez Potočnik je takrat za naš radio povedal: »Domićevi starši prihajajo s Hrvaške, Matild je bil rojen v Sloveniji. Večkrat so se selili. Ko je začenjal srednjo šolo oziroma gimnazijo Želimljem, so se tisto leto preselili v Pijavo Gorico, ki je del župnije Ig. Matild je v Želimljem opravil gimnazijo, ki jo vodimo salezijanci. Potem je začel študij na pravni fakulteti, vendar si je kmalu premislil in začel pripravo na duhovništvo s študijem na teološki fakulteti. Vzgojno prakso, noviciat je opravil v Italiji. Opravil je prve in večne zaobljube. Ob koncu študija je bil eno leto na vzgojni praksi v dijaškem domu v Želimljem. Zadnje leto pa je opravljal vzgojno delo in diakonsko službo v župniji Marije Pomočnice na Rakovniku in tamkajšnjem mladinskem centru."


"Če iščemo Boga, ga najlažje najdemo tam, kjer on išče nas"

Leta 2018 smo ga gostili tudi v Radijskem misijonu, v pogovornem večeru. »Vsakomur se lahko zalomi, tudi jaz pri tem nisem izjema. Tudi Bogu se je marsikaj zalomilo, že v prvem trenutku, ko je ustvaril angele, se mu je zalomilo, nekateri so se obrnili proti njemu in zapeljali prvega človeka. Tudi Cerkev ni imuna na to, v tem nismo izjema. V molitvi in ob premišljevanju Svetega Pisma se je v meni vzbujalo zanimanje za Jezusa, v katerem odkrivam zgodovinskega rešitelja, ki lahko pomaga tudi meni, posebej v trenutkih, ko se mi zalomi. Tako zdaj tudi jaz v Njegovem imenu sprejemam milost in imam priložnost v Njegovi moči »lomiti« vezi, ki jih spletemo s Satanom, ko pristanemo njegovi zapeljivosti in zapademo v greh, ki nas oddaljuje od Njegove ljubezni. Če iščemo Boga, ga je najlažje najdi tam, kjer Bog išče nas«, je ob sklepu še dodal Matild.



Tragično novico je sporočil salezijanski inšpektor Marko Košnik, ki vabi k molitvi za pokojnega. »V molitev priporočam njegovo družino, ki jo je tragični dogodek močno pretresel (oče Josip, mati Klara, brat Merlin z družino). Skupnosti vabim, da se kak večer zberejo k skupni molitvi rožnega venca po tem namenu in za pokoj duše preminulega sobrata.«

Nekaj odzivov na socialnih omrežjih:

Barbara Kastelec: "Res smo žalostni, pretreseni. V spominu ga bomo imeli kot zelo originalnega, spodbudnega, veselega duhovnika, prijatelja. Bogu hvala za njegovo življenje, bilo je pričevanjsko. Zadnje besede na njegovem fb: Hvala ti, moj Gospod, ker me ljubiš. Povedo vse. ➕"

Dani Siter: "O, moj Gospod, sprejmi v svoje naročje tega brata. V življenju tu na zemlji ti je zvesto služil. Naj se veseli v tvojem objemu, in naj mnogim izprosi milost spreobrnjenja. Družini in salezijanski družini voščim iskreno sožalje."

Maja Kos: "Dragi Matild! Bila sva drug drugemu prva uskovniška soanimatorja. V takratno uskovniško slovo si dejal, da prvega soanimatorja menda ne pozabiš nikoli. Hvala za vse veselje, ki si ga izžareval, hvala za tvoj zgled, hvala, ker si vedno našel kakšno besedo zame, hvala, ker nisi pozabil svoje prve uskovniške soanimatorke. Pogled mi uhaja na tvojo novomašno podobico in geslo, ki si ga izbral: "Moja ura" (Jn 2,4) Zdi se kot odgovor na ta nepričakovani odhod. Zaupal si v Božji čas, v Njegovo uro. Naj te Marija Pomočnica popelje v veselje tega, kar si oznanjal in v kar si veroval, v gledanje iz obličja v obličje."


Robi Sekavčnik: "Dragi prijatelj, soigralec, sošolec, duhovnik... Matild Josip Domić... Hvala ti za vse... Hvala, ker si učil razmišljati preko "okvirjev in meja"... Hvala za zgled pristne in globoke vere. Se vidimo..."

Natalija Selšek: "Nekega dne, v prvem letniku, sem si grdo zvila koleno in naslednji dan si me peljal na urgencno. In ker nisem mogla hodit, preskakovanje Ljubljane po eni nogi pa mi ni slo ravno dobro, si me pac nosil. Pa sva mogla se na en konec Lj po kartico in se na drugega... Ampak si me nosil. Vem, da po kar nekaj korakih zagotovo ni bilo lahko. Ampak takega smo te poznali. Pozrtvovalnega, vsakemu pripravljenega pomagat. Hvala! ❤️ Tam gor si pa le spocij! ❤️"

Damjan Grlec: Bil je luč. Odslej bo bival z Lučjo. Matild, hvala ti za vse in oprosti v nebesih če sem tudi jaz prispeval k temu, da je bil tvoj križ še težji.

Cerkev na Slovenskem
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...