Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Dveletni Metod (foto: Osebni arhiv)
Dveletni Metod | (foto: Osebni arhiv)

Deček čudežno ozdravljen na priprošnjo škofa Vovka

Slovenija | 25.08.2020, 07:27 Marjana Debevec

V zadnjih mesecih odmeva primer dveletnega Metoda z Iga, katerega stanje je bilo zaradi padca v vodo zelo resno. Vse je kazalo, da se bodo od njega lahko le še poslovili. Vendar pa je, kot pravita starša, imel Bog drugačne načrte.

V vodi ni kazal znakov življenje

Maja je skoraj dveletni Metod padel v rezervoar deževnice. Ker nihče tega ni opazil, ne vedo koliko časa je bil v vodi. Našel ga je oče v rezervoarju, ko je Metod lebdel pod gladino vode. Metod ni kazal nobenih znakov življenja. Starša sta začela z oživljanjem. Ob prihodu reševalne ekipe je bilo skupaj vsaj 25 minut, da je Metodov srček ponovno bil. Njegovo stanje je bilo zelo resno. Prva diagnostika je pokazala hudo oškodovanost možgan, nastanek možganskega edema, poškodba srca ter pljuč. Ob tako kritičnem stanju otroka so zdravniki celo podvomili o smiselnosti oživljanja. Prav tako so poudarjali, da prognostično žal ne kaže dobro. Vendar pa se starša nista vdala ter sta takoj prosila občestvo Cerkve za molitev. Ves čas je božja beseda močno nagovarjala starša, da je Bog vsemogočen in da se bodo skupaj v občestvu zahvaljevali za velika Gospodova dela. Tretji dan po nesreči so se na predlog župnika  Janeza  Avsenika   na  Igu  povezali  v veliko  molitveno  skupino  in  začeli  molitveno  devetdnevnico za priprošnjo Božjega služabnika  škofa  Antona Vovka. Pridružili so se jim številni molivci v župniji in tudi iz drugih krajev Slovenije, prošnjo za malega Metoda so v molitev vključevali tudi vsak večer na Kureščku.

© Osebni arhiv

Osmi dan, bo dan veselja

Na prvi dan devetdnevnice se je staršema odprla božja beseda, ki je jasno govorila, da bo prišel osmi dan, ki bo dan veselja... Metodovo stanje se je zelo hitro izboljševalo ter je naslednji CT glave pokazal, da je edem v glavi popolnoma izginil. Na zdravniško začudenje, se je Metodu   stanje  obrnilo  na  boljše  in  zdravje  se  mu  je  začelo  hitro  vračati.  Na  8.  dan devetdnevnice (na 19.5., ki je rojstni dan škofa Vovka) je Metod dobesedno pritekel domov, brez vidnih posledic nesreče in nevrološke poškodbe. To je bil resnični osmi dan veselja za celotno občestvo cerkve. Metodova hitra ozdravitev je močno nagovorila  tudi  medicinsko osebje ter večino ljudi, ki je spremljalo dogodke. Marsikdo, ki ne verjame v nerazumski potek dogodkov, je v tej zgodbi lahko videl velik Božji poseg.

Metod z mamo
Metod z mamo © Osebni arhiv

Metod z očetom
Metod z očetom © Osebni arhiv

Samo Bog je gospodar življenja

Starša pravita, da je ta dogodek dokaz, da pri Bogu ni nič nemogoče. »Samo on je gospodar življenja in smrti. Naredil je več, kot smo si upali pomisliti. Tam, kjer se končata človeški razum in moč medicine, se je pokazala moč goreče molitve, ki se je iz mnogih src dvigala v nebo«, sta zapisala.

Starša Metoda na Kureščku
Starša Metoda na Kureščku © Osebni arhiv


Čudežno ozdravitev so že posredovali postulatorju za beatifikacijo škofa Antona Vovka Gregorju Roglju, speljan pa je tudi postopek za dokazovanje čudeža.

Zahvalna sveta maša na Kureščku
Zahvalna sveta maša na Kureščku © Osebni arhiv

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Pozitiva
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.