Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Prizorišče Drage (foto: DSI)
Prizorišče Drage | (foto: DSI)

Ostanimo zvesti svoji besedi

Slovenci po svetu | 24.08.2020, 14:52 Matjaž Merljak

»Imeli bomo svoje mesto v evropski književnosti in tudi v prihodnosti, če bomo ostali zvesti svoji besedi.« To so besede Borisa Pahorja, ki so izbrane za vodilno nit letošnjih študijskih dnevov Draga 2020, ki bodo v šotoru v parku Finžgarjevega doma na Opčinah bodo od petka do nedelje.

Drago od leta 1966 organizira Društvo slovenskih izobražencev (DSI). Letošnja 55. izvedba bo potekala teden prej kot običajno zaradi poklona bazoviškim junakom, je na tiskovni konferenci povedal predsednik DSI Sergij Pahor.

Prvo predavanje (v petek, 28. avgusta) bo namenjeno slovenščini, saj je slika znanja našega maternega jezika zaskrbljujoča. Na predavanju bodo sodelovali dr. Kozma Ahačič, dr. Laura Sgubin, dr. Fedra Paclich, dr. Maja Melinc in dr. Jadranka Cergol.

V soboto, 29. avgusta, bosta na vrsti zgodovinarja dr. Egon Pelikan in dr. Renato Podbersič ml., ki bosta osvetlila predvojni upor proti fašizmu ter obeležila pomembne zgodovinske obletnice, ki jih obhajamo v letu 2020.

V soboto zjutraj bo letos Draga mladih. Mladi društva Mosp se bodo pogovarjali z ministrico RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Heleno Jaklitsch.

V nedeljo bo – kot običajno – sv. maša, ki jo bo letos daroval krški škof Jože Marketz. Po maši bo škof tudi predaval o podobi Cerkve v času aktivne krize.

Popoldne bo slovesna izročitev devete Peterlinove nagrade. Namenjena je kulturnim ustvarjalcem in organizacijam iz matice, zamejstva in zdomstva, ki delujejo na temelju slovenstva, demokracije in krščanstva. Prejel jo bo Nužej Tolmajer, dolgoletni tajnik Krščanske kulturne zveze (KKZ) v Celovcu.

Drago 2020 bo sklenilo predavanje dr. Janeza Potočnika na temo okolja, in sicer pomena odgovornega ravnanja z naravnimi viri v globalno povezanem svetu.

Srečanje bo potekala v popolni varnosti in v spoštovanju vseh obstoječih predpisov za preprečevanje širitve koronavirusa, v celoti ga bo možno spremljati v neposrednem prenosu tudi po internetu.

V soboto bodo poleg predavanj predvajali tudi radijsko igro Brune Pertot Srca, ki se ljubijo, se iščejo in se vselej najdejo. Dan po koncu Drage, v ponedeljek, 31. avgusta, bodo izročili nagrado Nadja Maganja, ki jo podeljujejo Skupnost sv. Egidija, Slovenska zamejska skavtska organizacija, DSI in družinski člani. Letos bo šla v roke redovnice Gaetane, pomočnice duhovnika Maria Vatte. V torek, 1. septembra, bo založba Mladika predstavila nove publikacije in tudi uspešnico Marija Čuka Črni obroč.

Več o Dragi 2020

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju