Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Aplikacija #OstaniZdrav (foto: Gov.si)
Aplikacija #OstaniZdrav | (foto: Gov.si)

Uporaba aplikacije #OstaniZdrav pomembna in smiselna, ko smo še zdravi

Slovenija | 19.08.2020, 07:03 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Aplikacijo #OstaniZdrav, ki je uporabnikom naprav s sistemom android na voljo od ponedeljka, si je že naložilo okoli 5000 prebivalcev. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je ob tem znova poudaril, da aplikacija ne uporablja lokacijske informacije, se pa boji, da bomo potrebovali tudi aplikacijo, ki bo obvezna in na kateri že delajo.

Pri aplikaciji ne gre za sledenje

Koritnik je pojasnil, da je aplikacija na voljo v štirih jezikih: slovenskem, italijanskem, madžarskem in angleškem. V primeru, da je v prevzetih nastavitvah telefona operacijski sistem nastavljen v angleščini, se bo tudi aplikacija ob prvi uporabi avtomatsko odprla v angleščini, a si lahko uporabnik v nastavitvah znotraj aplikacije jezik nato poljubno nastavi.

Po besedah ministra pri aplikaciji ne gre za sledenje, saj nima dostopa do lokacijskih podatkov, prav tako nima dostopa do telefonskega imenika oziroma drugih podatkov na telefonu, iz katerih bi se lahko razbrala identiteta uporabnika. Na vprašanje, zakaj aplikacija ob namestitvi zahteva vklop lokacije, je odgovoril, da aplikacija sicer uporabnika vpraša, ali vklopi lokacijo, a geolokacijskih podatkov ne uporablja.

Potrebno je imeti ves čas vklopljen bluetooth

Ob srečanju z drugim uporabnikom bosta pametna telefona med seboj samodejno izmenjala naključni oddajni kodi preko tehnologije bluetooth, poleg te kode pa se na telefonu beležita samo še čas trajanja srečanja in oddaljenost med telefonoma. Naključne oddajne kode se ravno zaradi varnosti spreminjajo vsakih deset minut, brišejo pa se po 14 dnevih, je še pojasnil minister. Ob tem je opozoril, da bo aplikacija učinkovita le, ko bo imel uporabnik vklopljen bluetooth.

Državljane je pozval, da si aplikacijo namestijo v čim večjem številu. Poudaril je, da je njena uporaba pomembna in smiselna, ko smo še zdravi. V primeru, ko smo okuženi z novim koronavirusom, o tem prostovoljno obvestimo uporabnike aplikacije, s katerimi smo se srečali, in sicer preko naključnih oddajnih kod, ki ne razkrivajo identitete.

Vam kaj ni jasno?

Minister uporabnikom tudi priporoča, da si nastavijo prednostno delovanje aplikacije v ozadju, s čimer omogočijo, da obvestilo o morebitnem stiku z okuženim dobijo tudi, če v tistem trenutku aplikacije nimajo odprte. Pod okriljem ministrstva za javno upravo deluje tudi enotni klicni center za dodatno tehnično pomoč v zvezi z aplikacijo, in sicer za klice iz Slovenije na telefonski številki 080 17 87, iz tujine pa 01 478 75 57. Vprašanja po elektronski pošti lahko uporabniki pošljejo na naslov ekc@gov.si.

Minister se boji, da bo po prostovoljni potrebna tudi obvezna aplikacija za sledenje

Na vprašanje, ali bodo ob sedanji uvedbi prostovoljne aplikacije spreminjali zakonsko besedilo, ki daje podlago tudi za obvezno uporabo koronske aplikacije, je minister odgovoril nikalno, saj da razlogi za umestitev obvezne uporabe v zakonsko podlago niso prenehali. »Bojim se, da bomo potrebovali tudi takšno aplikacijo,« je dejal minister in pojasnil, da gre za drugo aplikacijo. Na vprašanje, ali jo že razvijajo, je odgovoril: »Mi vsekakor delamo na tem, da bomo čim bolje pripravljeni, če pride do potrebe, vsekakor pa takšna aplikacija terja precej več časa kot tokratna.« Obenem pa je navedel še, da razmišljajo tudi o prilagoditvi zakonskih določb z vidika podlag za obdelavo podatkov pri tokratni aplikaciji, saj informacijska pooblaščenka opozarja, da je aplikacija pripravljena brez zakonske podlage.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...