Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Meta Potočnik
Marija Pomagaj - Procesija Brezje (foto: Rok Mihevc)
Marija Pomagaj - Procesija Brezje | (foto: Rok Mihevc)

Na Brezjah bo poskrbljeno za varnost romarjev; k previdnosti pozvali tudi slovenski škofje

14.08.2020, 07:00 Alen Salihović

V Slovenskem narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah bo jutrišnji praznik tudi v znamenju bisernega mašniškega jubileja kardinala Franca Rodeta. Po besedah rektorja svetišča p. Roberta Bahčiča so prostor pripravili ob spoštovanju navodil Slovenske škofovske konference. Potrudili se bodo za varnost romarjev, ki bodo nocoj in jutri priromali k njim. K doslednemu upoštevanju navodil epidemioloških služb so pozvali tudi slovenski škofje. Ti so ostarele, bolnike in osebe, ki spadajo v rizično skupino za okužbo dihal povabili, da se udeležijo svete maše v domači župniji ali spremljajo prenos preko medijev.

Na Brezjah, kjer se letos spominjajo 20. obletnice imenovanja tega kraja za Slovensko Marijino narodno svetišče bo slovesno že nocoj. Ob 19. uri bo sveto mašo na trgu pred baziliko daroval novomašnik Anže Cunk. Po maši bo sledila procesija s podobo Marije Pomagaj in lučkami po vasi, spremljale jo bodo pete litanije Matere Božje. Jutri bo osrednje praznovanje Marijinega vnebovzetja prav tako na trgu pred baziliko Marije Pomagaj. Slovesno somaševanje in ponovno slovesno izročitev slovenskega naroda Božji materi Mariji bo vodil kardinal Franc Rode. Sveta maša bo obenem praznovanje kardinalove biserne maše. Somaševal bo tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki bo zbrane nagovoril.

Na Brezjah se zavedajo, da se bodo jutri težko držali omejitev glede dovoljenega števila obiskovalcev. Uvedli pa so številne druge ukrepe, od označitve poti, postavitve stolov na večjo razdaljo do razkužil in uporabe mask.

»Vse bo ozvočeno na trgu pred baziliko, v malem parku, v parku miru tako, da se bodo ljudje razporedili na celotnem prostoru okoli našega svetišča. Vsem želim, naj Marija Vnebovzeta zares varuje slovenski dom in rod,« je povedal rektor svetišča na Brezjah p. Robert Bahčič.

Ob praznovanju Marijinega vnebovzetja so tudi slovenski škofje pozvali k spoštovanju navodila v času krepitve epidemije covid-19. Duhovnike in vernike, ki se bodo udeležili prazničnih svetih maš vabijo, da spoštujejo medsebojno razdaljo 1,5 metra, skrbijo za higieno - razkuževanje rok in površin, prezračevanje prostorov itd. ter v zaprtih prostorih uporabljajo zaščitne maske. Kjer je mogoče, naj bodo svete maše na prostem. Kot običajno je 15. avgusta več svetih maš, prav tako večja božjepotna svetišča imajo ustrezno infrastrukturo, zato pričakujejo, da se bodo verniki ustrezno razporedili. »Ostarele, bolnike in osebe, ki spadajo v rizično skupino za okužbo dihal vabimo, da se udeležijo svete maše v domači župniji ali spremljajo prenos preko medijev,« so zapisali slovenski škofje. Prenosu svete maše z Brezij boste lahko jutri prisluhnili ob 10. uri.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Bogoslovci (photo: Rok Mihevc) Bogoslovci (photo: Rok Mihevc)

Vsak, ki vstopi v semenišče, je svoja zgodba ...

Duhovnik Peter Kokotec se rad potaplja, zato mu ni bilo težko priti v oddajo Globine. S seboj pod gladino pa ni vzel še nobenega bogoslovca, s katerimi je do še pred kratkim imel veliko stika, saj ...