Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Denar (foto: pixabay.com)
Denar | (foto: pixabay.com)

Papež za drugega moža vatikanskih financ imenoval laika

Svet | 04.08.2020, 14:35 Marta Jerebič

Vatikansko tajništvo za ekonomijo je dobilo novega generalnega tajnika. Papež je na drugo najpomembnejšo funkcijo tega organa, ki skrbi za nadzor finančnih zadev, imenoval laika.

60-letni Španec Maximino Caballero Ledo je poročen in oče dveh otrok. Kot finančni strokovnjak je delal za različna španska in ameriška podjetja. Od leta 2007 je zasedal različne funkcije v farmacevtskem podjetju Baxter v ZDA.

Z vodjo vatikanskega tajništva za ekonomijo, španskim jezuitom Juanom Antoniom Guerrerom, se poznata iz otroštva, izhajata iz istega mesta, njuni družini gojita prijateljske vezi že vse življenje.

Caballero je v pogovoru za Vatican News dejal, da si med svojimi kariernimi možnostmi ni nikoli zamišljal take funkcije. Sodelovanje s Svetim sedežem, služenje svetemu očetu, doživlja kot čast in odgovornost. Upa, da bo lahko prispeval k finančni transparentnosti Svetega sedeža.

Komentiral je tudi vlogo laikov v vatikanskih uradih. Po njegovih besedah je zelo razširjena misel, da je Cerkev zadeva duhovnikov in redovnic, ostali pa so samo gledalci. Poudaril je, da imajo laiki pomembno vlogo znotraj Cerkve, vsi smo člani istega telesa, vsak ima svoje poslanstvo.

Caballero bo službo nastopil v drugi polovici avgusta. Čaka ga nelahko delo racionalizacije, saj so se zaradi pandemije koronavirusa tudi vatikanske finance skrčile. Vse to ob finančni reformi, ki jo papež Frančišek želi že od začetka svojega pontifikata.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.