Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Stročji fižol (foto: Pixabay)
Stročji fižol | (foto: Pixabay)

Sestra Nikolina: Jejmo stročji fižol, saj znižuje holesterol

Kuhajmo s s. Nikolino Matjaž Merljak

Stročji fižol vsebuje veliko beljakovin, omega-3 maščobne kisline ter kalij, ki je pomemben za zdravje srca. Vitamin K, ki ga vsebuje, krepi naše kosti. Lupina pa vsebuje organin, ki znižuje količino sladkorja v krvi in s tem znižuje holesterol.

Sestra Nikolina svetuje, da iz stročjega fižlola naredimo lahko juho, samostojno ali z dodatkom druge zelenjave. Lahko ga pripravimo zabeljenega, v prikuhi k testeninam, krompirju, govedini iz juhe ... ali iz njega naredimo narastek (kuhan fižol prelijemo z bešamelom ter potresemo s sirom).

Za juho pražimo malo čebule, potresemo z moko in takoj nato dodamo še očiščen fižol ter zalijemo. Dodamo še vejico timijana, lovorjev list in solimo ter skuhamo do mehkega. Na vrhu lahko dodamo vejico zelene ali peteršilja.

Vlaganje in zamrzovanje fižola
Očiščen fižol narežemo ter damo kuhat v vrelo slano vodo do mehkega. Nalagamo ga v pripravljene kozarce. Posebej skuhamo kis: na 1 l vode dodamo 1 dl kisa za vlaganje, 1 žlico sladkorja, 1 žlico soli in nekaj zrn popra. To vodo nalivamo v kozarce s fižolom ter takoj zapremo. Obrnemo na pokrov (da se ustvari vakuum) in odlagamo na površino, kjer se bodo pokriti ohladili.

Po drugem postopku pa jih blanširamo in nalagamo v kozarce ter zalijemo s slano vodo (na 1 l vode žlico in pol soli). Kozarce zapremo in damo pasterizirati (30-40 minut naj se kuhajo).

Za zamrzovanje blanširamo v vreli vodi, ob vrenju obrnemo ter poberemo na cedilo ali na prt na mizi. Ohlajene zložimo v primerne vrečke ali škatlice.

Več o uporabi stročjega fižola najdete na blogu oddaje Kuhajmo s sestro Nikolino.

Sestra Nikolina je v zadnji Svetovalnici povedala še, kako narediti sirup ali sok iz ribeza, maline in aronije, o pripravi potice iz pirine moke, dušenju jabolk in pripravi sladic iz njih ter svetovala glede uporabe ostankov pečenega krompirja.

Naročite se na podcast nasvetov Kuhajmo s sestro Nikolino.

Kuhajmo s s. Nikolino
Buče in noč čarovnic (photo: Monstera Production / Pexels) Buče in noč čarovnic (photo: Monstera Production / Pexels)

"Daj no mir", o noči čarovnic pravi Martin Golob

Pred marsikatero hišo te dni svetijo izrezljane buče, tudi na dvoriščih kristjanov. Je »praznik« Halloween oz. "noč čarovnic" res tako neškodljiv, kot se morda zdi na prvi pogled? Na okultizem je ...

Molitev in blagoslov na grobu pokojnega Aleša Šutarja (photo: Radio Vatikan / Jože Potrpin) Molitev in blagoslov na grobu pokojnega Aleša Šutarja (photo: Radio Vatikan / Jože Potrpin)

Škof Saje molil na grobu pokojnega Aleša Šutarja

Na praznik Vseh svetih je novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference dr. Andrej Saje na osrednjem novomeškem pokopališču v Srebrničah daroval sveto mašo. Pri oltarju so se mu ...

p. Branko Cestnik (photo: Tanja Dominko) p. Branko Cestnik (photo: Tanja Dominko)

Ideologija politične korektnosti je terjala žrtev

Tragedija v Novem mestu, v kateri je ugasnilo življenje priljubljenega občana, je med drugim odmevala v oddaji Spoznanje več, predsodek manj na našem radiu. Moški, ki je umrl, potem ko ga je ...

Nika in Matic Dolenc (photo: Maja Morela) Nika in Matic Dolenc (photo: Maja Morela)

Poročni dan mine, zakon pa ostane za vse življenje

Zazrti v podatke Statističnega urada Republike Slovenije o sklenjenih poročnih zvezah in razvezah, vidimo zanimive številke (Sklenitve in razveze zakonskih zvez, 2022). V letu 2022 je bilo 6.768 ...

Naš gost je bil direktor ZPIZ Marijan Papež (photo: Tanja Dominko) Naš gost je bil direktor ZPIZ Marijan Papež (photo: Tanja Dominko)

Kaj bo prinesla pokojninska reforma?

Zakon, ki ga je septembra sprejel državni zbor, je dobil podporo tudi med socialnimi partnerji, a vseeno se je našlo nekaj nasprotnikov okoli Delavske koalicije in so začeli zbirati referendumske ...

O avtorju

Avdio player - naslovnica