Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup
Stročji fižol (foto: Pixabay)
Stročji fižol | (foto: Pixabay)

Sestra Nikolina: Jejmo stročji fižol, saj znižuje holesterol

01.08.2020, 16:32 Matjaž Merljak

Stročji fižol vsebuje veliko beljakovin, omega-3 maščobne kisline ter kalij, ki je pomemben za zdravje srca. Vitamin K, ki ga vsebuje, krepi naše kosti. Lupina pa vsebuje organin, ki znižuje količino sladkorja v krvi in s tem znižuje holesterol.

Sestra Nikolina svetuje, da iz stročjega fižlola naredimo lahko juho, samostojno ali z dodatkom druge zelenjave. Lahko ga pripravimo zabeljenega, v prikuhi k testeninam, krompirju, govedini iz juhe ... ali iz njega naredimo narastek (kuhan fižol prelijemo z bešamelom ter potresemo s sirom).

Za juho pražimo malo čebule, potresemo z moko in takoj nato dodamo še očiščen fižol ter zalijemo. Dodamo še vejico timijana, lovorjev list in solimo ter skuhamo do mehkega. Na vrhu lahko dodamo vejico zelene ali peteršilja.

Vlaganje in zamrzovanje fižola
Očiščen fižol narežemo ter damo kuhat v vrelo slano vodo do mehkega. Nalagamo ga v pripravljene kozarce. Posebej skuhamo kis: na 1 l vode dodamo 1 dl kisa za vlaganje, 1 žlico sladkorja, 1 žlico soli in nekaj zrn popra. To vodo nalivamo v kozarce s fižolom ter takoj zapremo. Obrnemo na pokrov (da se ustvari vakuum) in odlagamo na površino, kjer se bodo pokriti ohladili.

Po drugem postopku pa jih blanširamo in nalagamo v kozarce ter zalijemo s slano vodo (na 1 l vode žlico in pol soli). Kozarce zapremo in damo pasterizirati (30-40 minut naj se kuhajo).

Za zamrzovanje blanširamo v vreli vodi, ob vrenju obrnemo ter poberemo na cedilo ali na prt na mizi. Ohlajene zložimo v primerne vrečke ali škatlice.

Več o uporabi stročjega fižola najdete na blogu oddaje Kuhajmo s sestro Nikolino.

Sestra Nikolina je v zadnji Svetovalnici povedala še, kako narediti sirup ali sok iz ribeza, maline in aronije, o pripravi potice iz pirine moke, dušenju jabolk in pripravi sladic iz njih ter svetovala glede uporabe ostankov pečenega krompirja.

Naročite se na podcast nasvetov Kuhajmo s sestro Nikolino.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje) Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje)

Nuncij: Slovenija potrebuje Jezusa!

Frančiškanski redovi so včeraj obhajali praznik vtisnjenja ran sv. Frančišku. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Zbrane je ...

Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash) Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash)

Anja Klančar: Samomor je skrivnost

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre približno 400 ljudi, na srečo pa zadnja leta opažamo znaten upad števila. Naša gostja je ...

O avtorju