Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
MIVA (foto: Izidor Šček)
MIVA | (foto: Izidor Šček)

Krištofova nedelja in akcija MIVA želita: »Srečno na vseh poteh!«

Svet | 26.07.2020, 06:50 Jure Sešek

Letos se odvija 33. vozniška akcija MIVA. Posebne okoliščine pandemije koronavirusa prinašajo tudi mnoge »stranske« posledice, ki jih bodo najhuje občutili ljudje v deželah tretjega sveta, kjer je gospodarstvo že tako in tako zelo šibko, revščina ljudi pa velika. Tudi zato bodo letos zbrana sredstva za prevozna sredstva misijonarjev imela dodatni pomen.

MIVA Slovenija je z darovi, ki so bila zbrana na lansko Krištofovo nedeljo, pomagala pri sedemnajstih projektih v skupni vrednosti 343.286 evrov. Vozil so bili deležni na različnih celinah, vse od Slonokoščene obale, Zambije in Burundija prek Ukrajine do Mehike in Brazilije.

Ob Krištofovi nedelji smo se, v oddaji »Pojdite in učite« pogovarjali z direktorjem Misijonskega središča Slovenije Matjažem Križnarjem. Takole je predstavil akcijo MIVA:

Tudi letos smo pripravili brošuro v kateri predstavljamo akcijo ob Krištofovi nedelji, seznanjamo darovalce s cilji lanske akcije in, v imenu misijonarjev, prosimo tudi za pomoč pri novih projektih. Vsi misijonarji, ki so bili deležni darov, so se iskreno zahvalili. Gre za pomembno vsoto zbranega."

MIVA
MIVA © Izidor Šček

MIVA Slovenije je v treh desetletjih postala uspešna akcija, rojena ob pomoči z Avstrijske Koroške. Danes pa slovenska veja te dobrote pomaga tudi drugim.

Res je. Kot je včasih nam pomagala MIVA Avstrija, tako danes MIVA Slovenija občasno pomaga hrvaški akciji, pa zbiranju sredstev v Bosni in Hercegovini ter občasno tudi drugod. Pogosto nas prosijo, če lahko dodamo svoj del sredstev za motorna vozila.

V misijonih so zelo različne situacije, ponekod je že kaj skromnega skoraj dovolj, na kakem drugem koncu sveta pa zaradi poti, ki si ne zaslužijo imena »cesta« potrebujejo močna in sodobno opremljena vozila. Na drugi strani pa, naj povem kot zanimivost, je, denimo prošnja misijonarke Vide Gerkman, ki deluje v Albaniji in prosi za električno kolo, s katerim bi lažje premagovala klance so oddaljenih družin na njenem misijonu. V nekaterih deželah se srečujemo z ogromnimi dajatvami na vozila, ki krepko povišajo končno ceno.

MIVA
MIVA © Izidor Šček

V vsakem primeru je prav pomagati misijonarjem, ki s svojo skrbjo in nesebičnimi deli ljubezni blažijo že tako težko situacijo z dejanji. Z oznanjanjem Evangelija ljudem. Pri njihovem delu so jim avtomobili, kupljeni z darovi, ki so zbrana prek akcije MIVA, v neizmerno pomoč.

MIVA - Peter Opeka
MIVA - Peter Opeka © Izidor Šček

Pomemben del vezi z misijonarji in temeljna vsebina Krištofove nedelje je tudi blagoslov vozil in voznikov. V zahvalo za srečno prevožene kilometre in s prošnjo za Božje varstvo na vseh naših poteh prosimo:

»Dobri Bog,
na priprošnjo sv. Krištofa
nas varuj pred nevarnostmi in nezgodami.
Utrdi v nas zavest odgovornosti
in nas z vsake poti srečno pripelji domov.
Po Kristusu, našem Gospodu.
Amen.«

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...