Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Majda Starman (foto: ARO)
Majda Starman | (foto: ARO)

Skozi tri taborišča do tretjega doma!

Slovenija | 06.07.2020, 10:24 Alen Salihović

Ob izseljenski nedelji smo v oddaji Naš gost predstavili Majdo Starman iz Špitala ob Dravi in njeno življenjsko zgodbo, ki jo je opisala v knjigi »Ostali smo na Koroškem«. Gre za predelano, dopolnjeno in slikovno obogateno izdajo dela, ki ga je ob svoji osemdesetletnici namenila nemško govorečim prebivalcem Špitala in širšega prostora. Knjigo, ki jo je pred tedni izdala Mohorjeva v Celovcu, je posvetila spominu rojakov, s katerimi je v drugi svetovni vojni in po njej doživljala usodo begunstva. Ti so danes raztreseni po vsem svetu od Argentine in Brazilije do Kanade in Združenih držav Amerike. Povezujejo pa jih begunstvo in izseljenstvo.

Majda Starman je za Radio Ognjišče spregovorila o svojih treh domovih: Podgori, kjer je bila rojena, Vrheh, kjer je na domu svoje matere preživljala zgodnje otroštvo in domu na tujem, ki si ga je z možem postavila v Špitalu na Koroškem. Usodno jo je zaznamovalo begunstvo, saj je maja 1945 s sorodniki odšla prek Ljubelja na tuje. Z očetom, ki se jim je pridružil pozneje, je izkusila življenje v treh begunskih taboriščih: v Vetrinju, Peggetzu in Špitalu.

Pripovedovala nam je, kako je razdeljena družina (mati, ki je bila zanjo skoraj tujka in bratje so ostali doma) navezala stike in kako je oče skoraj po čudežu tik pred smrtjo uspel priti domov, da je našel »zadnji dom« v domači zemlji. Majda, ki se je že pred tem poročila z Lojzetom s Sorškega polja, je ostala na Koroškem in je danes del slovenske skupnosti, ki živi v Špitalu ob Dravi. Prisluhnite, kaj nam je povedala!

Majda Starman
Majda Starman © ARO

Slovenija, Naš gost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...