Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Katedrala v Nantesu (foto: Pixabay)
Katedrala v Nantesu | (foto: Pixabay)

Priznal, da je v katedrali v Nantesu zanetil požar

Svet | 26.07.2020, 16:15 Marta Jerebič Slovenska tiskovna agencija

Požar v katedrali v francoskem mestu Nantes je podtaknil 39-letni begunec iz Ruande, ki je prostovoljno delal v katedrali.

Francosko tožilstvo ga je zaslišalo že neposredno po požaru, a ga je nato izpustilo. Potem ko so ga sinoči znova zaslišali, je dejanje priznal, motiv pa za zdaj ostaja neznan. Njegov odvetnik je povedal le, da močno obžaluje svoje dejanje in da sodeluje s tožilci.

Minulo soboto zjutraj so v katedrali izbruhnili trije požari, ki so uničili orgle iz 17. stoletja in vitraže, poškodovana je tudi notranjost cerkve iz 15. stoletja. Francoski finančni minister je napovedal, da bo obnovo prevzela država.

Francoski škofje so ob požaru v sporočilu za javnost zapisali, da ne gre samo za uničenje verske dediščine, ampak tudi za poteptanje simbola katoliške vere, saj so prizadeta srca vseh tistih, za katera je bil to kraj molitvi, duhovnega zatočišča in oporna točka vere.

To ni prvi večji požar na katedrali sv. Petra in Pavla v Nantesu. Leta 1972 so ognjeni zublji močno poškodovali streho katedrale, ki je zato zaprla vrata za tri leta, dokončno pa so jo obnovili leta 1985. Cerkev ima sicer dolgo zgodovino: graditi so jo začeli leta 1434, končali pa šele po 457 letih. Leta 1862 jo je francosko ministrstvo za kulturo razglasilo za zgodovinski spomenik.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...