Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Protest (foto: pixabay.com)
Protest | (foto: pixabay.com)

Protesti? Prinašati mir v ta nemir

Slovenija | 24.07.2020, 09:57 Marjana Debevec

V Ljubljani se bodo verjetno kot vsak petek popoldne zbrali protestniki, ki zahtevajo odstop vlade. Aleš Čerin je za naš radio dejal, da si ne predstavlja, da živi v družbi sodržavljanov, ki so pripravljeni toliko cepetati, kadar njihova opcija izgubi vodenje države.

Na vprašanje, kako naj se na vse to odzovemo, pa je dejal, da moramo predvsem ohranjati mir. »Kar je težko. Človeka pograbi jeza, ogorčenje in takrat imaš hitre prste, hitro bi napisal kaj nesramnega in tega se veliko dogaja tudi z naše strani. Kot kristjan bi rekel: Najprej zmolimo za vse te ljudi. Ne vemo, kakšne katastrofalne vzgojne metode, kakšne zlorabe, kaj se je vse dogajalo v ljudeh.«

Zato je izpostavil molitev za vse to, molitev za to, da se ne bi kaj hudega zgodilo in molitev za sebe, da se ne odzoveš z jezo, ampak z mirom. »Jaz verjamem, da bo ta mir prinesel pozitiven odziv. Zdi se mi, da vedno več ljudi blizu sredine, ali pa levo od sredine, že spoznava, da je to absurdno, da to, kar se dogaja na protestih, ne vodi nikamor, in kot je rekel moj prijatelj z druge strani političnega brega, moramo vsi skupaj stopiti en korak nazaj ter pogledati na situacijo v miru,« dodaja Čerin.

Spregovoril je tudi o nasilni simbolni govorici, ki se globoko vtisne v človeka, pa tudi o pomenu vesti in spoznavanja ene resnice. Vabljeni k poslušanju pogovora!

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.